Prijavio gradonačelniku prikupljanje glasova za SNS, pa dobio otkaz

Radnik Gradske čistoće Bogosav Nešović ostao bez posla pošto je kao uzbunjivač ukazao na primoravanje radnika da skupljaju glasove za vladajuću stranku

19. feb 2020

Radnik Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“ Bogosav Nešović, predsednik sindikalne organizacije Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ u toj firmi, dobio je otkaz nakon što se kao uzbunjivač obratio gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću, kažu za Danas u Udruženim sindikatima Srbije „Sloga“.

Kako nam je rečeno, u svom dopisu Nešović je obavestio gradonačelnika da direktor Marko Popadić pod pretnjom otkazom zahteva od radnika da skupljaju sigurne glasove za SNS.

Nešović tvrdi da Popadić zajedno sa predsednicom Zajednice srpskih sindikata i odbornicom Srpske napredne stranke u Skupštini grada Beograda, Mirom Bastom, primorava radnike da idu na mitinge SNS i Aleksandra Vučića a sve pod pretnjom uz stalno kažnjavanje svih koji se pobune protiv takve prakse. Između ostalog, Nešović je spreman da iznese dokaze da JKP „Gradska čistoća“ plaća radnicima dnevnice za prisustvo na mitinzima SNS, da se radnici primaju na osnovu članstva u SNS i da je direktor naplaćivao od 2.000 do 5.000 evra postavljanje na rukovodeća mesta.

U „Slogi“ kažu da je Nešović obezbedio dokaze za svoje tvrdnje i spreman je da o svemu svedoči.

– Umesto odgovora i pokretanja postupka protiv onih koji maltretiraju ljude i krše zakon, Nešović je dobio otkaz uz poruku da mu je pametnije da ćuti. Ovo je nastavak prakse po kojoj se kažnjavaju uzbunjivači sa ciljem da se zaštiti sistem koji počiva na ucenama i pritiscima – poručuju iz „Sloge“.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, kaže za Danas da je razlog zbog koga je Nešoviću uručen otkaz i taj što je u „Slogu“ preveo oko 250 članova Zajednice srpskih sindikata u „Gradskoj čistoći“, sindikalne organizacije koja je servilna prema poslovodstvu preduzeća.

– Ta sindikalna podružnica u „Gradskoj čistoći“ predvođena Nešovićem pripojila se našoj sindikalnoj organizaciji u tom preduzeću i istog dana kada se to desilo on je dobio otkaz. Otkaz je usledio pod besmislenim objašnjenjem da je „falsifikovao diplomu“. Nešović u „Gradskoj čistoći“ radi već više od 20 godina sa istom tom diplomom i kako da je baš sad kada se oglasio kao uzbunjivač i preveo članstvo u naš sindikat otkriveno da je ona navodno falsifikovana? On je o malverzacijama u preduzeću spreman da javno govori i iznese odgovarajuće dokaze tako da ćemo uskoro organizovati konferenciju za novinare tim povodom – navodi naš sagovornik. Veselinović tvrdi da su pod pritiskom i radnici koji su sa Nešovićem prešli u „Slogu“ tako što im se smanjuju plate i raspoređuju na lošija radna mesta

USS „Sloga“ traži od nadležnih da se Nešović odmah vrati na posao i da se otvori istraga protiv direktora Marka Popadića i drugih odgovornih lica u JKP „Gradska čistoća“.

Sa druge strane, JKP “Gradska čistoća” u saopštenju dostavljenom redakciji Danasa “odbacuje iznete tvrdnje sindikata „Sloga“, kao potpuno neosnovane i netačne”.

– Pozadina ovog napada na ugled i čast rukovodstva JKP „Gradska čistoća“ i direktora Marka Popadića je zapravo lični interes pojedinca, koji pokušava da na bilo koji način skrene pažnju javnosti sa nezakonitih radnji koje je činio a dokazane su, a skrivajući se iza navodnog sindikalnog delovanja. Bogosav Nešović zloupotrebljava pravna sredstva i pokušava da odloži sprovođenje disciplinskog postupka koji je pokrenut protiv njega zbog davanja lažne dokumentacije i netačnih podataka, koji su bili odlučujući za zasnivanje radnog odnosa. JKP „Gradska čistoća“ je Nešoviću najpre uručilo upozorenje da su se stekli uslovi za otkaz ugovora o radu zbog kršenja radne discipline. Zakonskim odredbama je propisano da poslodavac može da otkaže ugovor o radu zaposlenom koji ne poštuje radnu disciplinu odnosno ako je dao netačne podatke, dokumenta, koji su bili odlučujući za zasnivanje radnog odnosa. Nakon redovne kontrole diploma zaposlenih u JKP „Gradska čistoća“, prosvetni inspektor Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu je utvrdio brojne nepravilnosti koje ukazuju da diploma o stručnoj spremi Nešovića nije verodostojna i da se ne nalazi u evidenciji Tehničke škole GSP u Beogradu – navodi se u saopštenju JKP “Gradska čistoća”.

(G. Vlaović, Danas / Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga