Prijave korupcije završavaju na stranačkoj adresi

Prijave ministarstvu završavale u Vulinovoj stranci

09. jan 2015

Na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja moguće je prijaviti korupciju, ali podaci iz formulara ne odlaze nadležnom organu, već na adresu Pokreta socijalista iz Apatina, lokalnog odbora stranke na čijem se čelu nalazi upravo ministar Aleksandar Vulin, otkriva Radio-televizija Vojvodine.

„To otvara novo polje za dalju korupciju“, kaže Vladan Joler iz Šer fondacije.

„Ako podaci o korupciji odlaze na pogrešno mesto, dolazimo do toga da rezultat toga verovatno neće biti dalja analiza toga šta se desilo, neki proces, nego može da završi u nekom partijskom kutku i da bude zloupotrebljeno.“

Iz Agencije za borbu protiv korupcije kažu da su iznenađeni tom praksom i da je Agencija i dalje jedina prava adresa za prijavljivanje korupcije.

„I ne znam zaista kako je to sada preusmereno na neke druge sajtove i na neke državne organe ili, kako ste vi rekli, na lokalnu samoupravu“, objašnjava Vladan Joksimović.

Nakon što smo kontaktirali Ministarstvo rada, podaci iz formulara za prijavu korupcije preusmereni su na adresu Inspekcije rada, a u lokalnom stranačkom odboru ni nakon nekoliko dana pokušavanja nisu bili dostupni za odgovor na pitanje ko je upravljao podacima iz prijava.

Analizom sajtova državnih organa, „Šer fondacija“ utvrdila je i da nijedan formular za prijavu korupcije ne omogućava anonimnost, što je u suprotnosti sa Zakonom o uzbunjivačima, ali iz Ministarstva odgovaraju da građani, ukoliko žele, mogu uneti i lažne podatke.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga