Priče Tešina i na makedonskom

Knjiga priča Srđana Tešina “Ispod crte” (Pod linijata) izaći će na jesen na makedonskom jeziku, u izdanju kuće Goten iz Skoplja, a uz podršku Ministarstva kulture Makedonije

20. jan 2014

Knjiga priča Srđana Tešina “Ispod crte” (Pod linijata) izaći će na jesen na makedonskom jeziku, u izdanju kuće Goten iz Skoplja, a uz podršku Ministarstva kulture Makedonije.

Tešinu je to druga knjiga koja je prevedena na makedonski, podsetio je Arhipelag, njegov izdavač na srpskom.

Roman “Kuvarove kletve i druge gadosti”, u prevodu Jasmine Aleksove (Kletvite na gotvačot i drugi gadosti), objavio je 2012. skopski izdavač Ikon.

Kuća Goten, inače, objavljuje dela autora poput Zigfrida Lenca, Andreasa Majera, Kristofa Hajna ili Daše Drndić.

Za knjigu priča “Ispod crte”, u kojoj prelama suštinski važne teme savremenosti kroz sudbine običnih, malih, smešnih i strašnih ljudi, Tešin je 2011. dobio nagradu Društva književnika Vojvodine za knjigu godine.

Priče iz zbirke “Ispod crte” prevedene su do sada na francuski, nemački, engleski i albanski jezik, a uvrštene su i u nekoliko antologija u zemlji i inostranstvu: “Nouvelles de Serbie” (Francuska), “Der Engel und der rote Hund: Kurzprosa aus Serbien” (Nemačka), “Love and Life – Serbian Short Stories” (Kanada), “Nga Beogradi, me dashuri” (Kosovo), “Ko je ovde lud” i “Starost”.

Tešin je ovih dana prisutan u javnosti i zbog ponude novog radnog mesta koju je, nakon smene sa funkcije direktora Kulturnog centra Kikinda, dobio od novog rukovodstva. Tešin je odbio ponudu za radno mesto tehničkog referenta, koje se svodi na posao domara, a ujedno se suocio i sa niz optužbi koje su na njegov račun izneli predstavnici lokalnih vlasti i novog rukovodstva KC Kikinda.

Grupa nevladinih organizacija u Vojvodini, kao i Srpski PEN centar osudili su omalovažavajuću ponudu Tešinu, a i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije izrazilo je nadu da će pitanje njegovog radnog mesta biti rešeno u skladu sa zakonom i činjenicom da se radi o jednom od najuglednijih književnih stvaralaca srednje generacije u Srbiji.

Tešin je smenjen protekle jeseni sa mesta direktora KC Kikinda na osnovu predloga Upravnog odbora te opštinske ustanove kulture. On je od februara 2009. do novembra 2013. obavljao funkciju direktora KC Kikinda, a izabran je kao nestranačka ličnost na osnovu javno raspisanog konkursa na mandat od četiri godine.

Tešin je dobitnik nagrade Fonda “Borislav Pekić” za 2004. za roman “Kuvarove kletve i druge gadosti”.

Autor je i drame “Coated brain / Pohovani mozak”, zbirke poezije “Sveto Trojstvo Georgija Zecowskog”, zbirke priča “Sjajan naslov za pantomimu”, romana “Antologija najboljih naslova”, “Kazimir i drugi naslovi”, “Kroz pustinju i prašumu”…

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga