Prevremeno rođene bebe iz Novog Sada leče se u Beogradu

Svi hitni slučajevi se šalju za Beograd, jer u Dečjoj bolnici u Novom Sadu trenutno nema mesta

01. nov 2014

Prevremeno rođene bebe iz Novog Sada leče se na Institutu za majku i dete u Beogradu, jer su kapaciteti pedijatrijske intenzivne jedinice prebukirani, pošto imaju samo 18 mesta u Dečjoj bolnici u glavnom gradu Vojvodine, piše roditeljski portal Bebac (www.bebac.com).

Majka blizanaca Tamara S. iz Novog Sada, koja se porodila mesec i po dana pre termina, kazala je da su njeni blizanci, odmah nakon rođenja bili smešteni u inkubatore u novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo, ali su, umesto u Dečju bolnicu, premešteni u Beograd.

“Posle pet dana provedenih u Betaniji (novosadskom porodilištu), rečeno mi je da će decu prebaciti u Beograd, a da će mene prebaciti sutra. Veoma sam se uplašila, jer sam pomislila da sa njima nešto zdravstveno nije u redu, pa ih zato šalju za Beograd. Objasnili su mi da ne brinem i da ih šalju za Beograd jer su u našoj Dečjoj bolnici prebukirani”, ispričala je ta majka.

Direktor Dečje bolnice Slobodan Grebeldinger potvrdio je da se svi hitni slučajevi šalju za Beograd, jer su im prepuni kapaciteti na Pedijatrijskoj intenzivnoj jedinici.

“Kapaciteti pedijatrijske intenzivne jedinice su prebukirani jer imamo samo 18 mesta. Veoma retko se dešava da šaljemo bebe u Beograd, ali kada se dogodi da više nemamo mesta, to je standardna procedura. Sve se to radi u interesu dece kojoj treba posebna nega i roditelji nemaju razloga za brigu”, istakao je Grebeldinger.

Godišnje se na Odeljenju neonatologije u Novom Sadu leči oko 350 pacijenata, od čega su oko 80 odsto novorođenčad.

(Autonomija/Bebac)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga