Pretučena dvojica Subotičana mađarske nacionalnosti

"Za napad odgovorna grupa od dvadesetak mladića koji redovno napadaju mlade koji govore na mađarskom jeziku"

23. maj 2012

Dvojica mladića mađarske nacionalnosti pretučena su u subotu u Subotici, a ima indicija da je krivično delo motivisano nacionalnom netrpeljivošću, rekao je danas predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec.

Korhec je za agenciju Beta kazao da je potvrdu da se incident dogodio dobio od očevidaca i subotičke policije.

„Podaci su evidentirani i policija radi na identifikaciji izvršilaca. Nema naznaka da bilo ko želi da zataška slučaj i sada nam preostaje da sačekamo da se istraga policije završi“, rekao je on.

Mladići su pretučeni nakon verbalnog duela sa napadačima, koji su ih potom izudarali palicama i gvozdenim šipkama. Napadnuti su bili u grupi od devet mladića i devojaka.

Jednom mladiću je povređena glava, dok su drugom polomljena rebra. Od oštećenih je policija uzela izjave na odeljenju hitne medicinske pomoći iste noći kada se incident dogodio.

„Dok se ne otkriju počinioci ne možemo ništa sa sigurnošću tvrditi. Prema izjavama očevidaca postoji sumnja da je nacionalna netrpeljivost jedan od motiva napada. Bez obzira da li je reč o tom motivu ili prostoj bahatosti i agresivnosti, stvar je opasna“, rekao je Korhec i dodao da ima saznanja da gradom već duže vreme krstari banda koja izaziva slične incidente.

Članovi školskog odbora gimnazije „Deže Kostolanji“ o slučaju su obavestili osnivača, Nacionalni savet Mađara, i pozvali predsednika te institucije Tamaša Korheca da oštećenim ponudi pravnu pomoć.

U pismu školskog odbora se takođe navodi da je za napad odgovorna grupa od dvadesetak mladića koji redovno napadaju mlade koji govore na mađarskom jeziku. Prema izjavama očevidaca, među napadačima su prepoznati učenici srednje tehničke škole „Ivan Sarić“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga