- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pretučen Teofil Pančić

Teofil Pančić, kolumnista nedeljnika ”Vreme”, napadnut je i pretučen metalnom šipkom sinoć oko 23 časa u gradskom autobusu u Zemunu. Pančić je primljen u bolnicu gde mu je konstatovana kontuzija lobanje i povrede na desnoj ruci.
Policija je obavila razgovor sa Pančićem i izvršila uviđaj povodom ovog mučkog i očigledno planiranog napada.
Napad su izvršila dva muškarca koja su Pančića izvesno vreme ratila i potom ušla za njim u autobus na stanici na Trgu Branka Radičevića u Zemunu. Na očigled putnika napadači su izvadili metalnu šipku i njom udarali Pančića po glavi i telu.
Nakon izvesnog vremena, napadači su pobegli iz autobusa koji je stajao na stanici. Policija je izvršila uviđaj. Pančić je prebačen u bolnicu gde su njegove povrede sanirane. Srećom, nisu opasne po život.
Ovo je još jedan u nizu napada na novinare “Vremena” – od otmice Dušana Reljića do podmetanja bombe u stan Dejana Anastasijevića – a dosadašnji počionici nikada nisu uhvaćeni i osuđeni.
Redakcija “Vremena” zahteva od nadležnih organa, policije i tužilaštva, da napadače na novinara Teofila Pančića identifikuje, uhapsi i privede pravdi.
Policija: Činimo sve da pronađemo napadače na Pančića
Beogradska policija danas je saopštila da čini sve da pronađe osobe koje su u Zemunu pretukle kolumnistu nedeljnika „Vreme“ Teofila Pančića.
U saopštenju policije se navodi da su Pančića sinoć kada je ulazio u autobus broj 83, oko 23.00, napale dve nepoznate osobe na autobuskom stajalištu u Ulici Glavna, ispred broja 42.
„Napadači, koji su iza Pančića ušli u autobus pun putnika, počeli su da ga udaraju u predelu glave i desne ruke i nakon dvadesetak sekundi izašla iz autobusa, koji se i dalje nalazio na stajalištu“, navodi se u saopštenju.
Nepoznate osobe su otrčale Glavnom ulicom u pravcu pozorišta „Madlenijanum“, a na pločniku stajališta autobusa pronađena je metalna šipka.
Policajci su odvezli Pančića u Kliničko-bolnički centar Zemun, gde mu je ukazana lekarska pomoć i konstatovane lakše telesne povrede.
Boris Tadić osudio napad na Teofila Pančića
Predsednik Srbije Boris Tadić danas je oštro osudio „brutalan“ fizički napad na novinara nedeljnika Vreme Teofila Pančića.
„Verujem da će policija obaviti svoj posao i pronaći napadače koji su napali i povredili Teofila Pančića. Moramo još mnogo napora da uložimo kako bi se stvorila atmosfera u kojoj siledžijsko razračunavanje sa neistomišljenicima nikako ne sme da se događa“, rekao je Tadić, a prenela pres služba predsednika.
Pančića su sinoć u Zemunu pretukla dvojica nepoznatih napadača i nanela mu povrede glave i ruke.
Pajtić osudio napad na Pančića
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić najoštrije je danas osudio napad na novinara Teofila Pančića i zatražio od nadležnih organa da brzo otkriju počinioce.
“Najoštrije osuđujem bezumni i kukavički napad na Teofila Pančića. Od nadležnih organa tražim brzo i beskompromisno otkrivanje i kažnjavanje izvršilaca i nalogodavaca”, naveo je Pajtić u pisanoj izjavi za medije.
Dodao je da u Srbiji sloboda javne reči, integritet i dostojanstvo intelektualca mora da bude pravo i sloboda koje niko i ničim ne sme da ugrozi.
Pajtić je Pančiću poželeo da se brzo oporavi i da “ne pupušta nikome ni za jedan jedini pedalj”.
Nepoznati muškarci napali su sinoć i metalnom šipkom pretukli Pančića u autobusu u Zemunu.
Ministarstvo kulutre osudilo napad na Pančića
Ministarstvo kulture najoštrije je danas osudilo napad na novinara i kolumnistu nedeljnika Vreme Teofila Pančića i ocenilo da sprečavanje napada na novinare mora da bude prioritet nadležnih organa.
„Brutalni napadi poput ovog ne ugrožavanju samo pravo na život, već predstavljaju pretnju istraživačkom novinarstvu i slobodi izražavanja. Upravo zato, Ministarstvo kulture je uvereno da je prioritet nadležnih organa da spreče napade na novinare i otkriju njihove izvršioce“, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Ministarstvo kulture će, kako je navedeno, učiniti sve u okviru svoje nadležnosti da novinarima omogući da neometano obavljaju posao.
„Sloboda javnog informisanja predstavlja osnovni stub demokratskog društva koji obuhvata ne samo pravo na istinitu, blagovremenu i objektivnu informaciju, već i pravo da se javno kritikuje i traže objašnjenja u odnosu na postupke vlasti i drugih javnih subjekata“, ocenilo je Ministarstvo.
LSV: Sile mraka još nisu poražene
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je “užasnuta” napadom na novinara Teofila Pančića i ocenila da taj napad “na najgnusniji način dokazuje u kojoj meri sile mraka u ovoj zemlji još nisu poražene”.
LSV je u saopštenju za javnost navela da Srbija mora konačno i definitivno da se obračuna sa “silama mraka” i ocenila da napadači na Pančića treba da budu najstrože kažnjeni.
Ta stranka je ocenila da su napadu na Pančića kumovale sve pretnje i nasilje prema novinarima koje je u Srbiji ostalo nekažnjeno, stso je ohrabrilo nasilnike da budu još drskiji i bezočniji.
“Nasilnici su pokušali da pošalju poruku da će nasilje zaustaviti istinu. Zločinci su na Pančića nasrnuli javno, uvereni po svoj prilici da su jači od države, građana i svih nas zajedno”, navodi se u saopštenju.
LDP: Hitno pronaći napadače na Pančića
Liberalno-demokratska partija osudila je danas napad na novinara Vremena Teofila Pančića i zatražila hitnu reakciju svih državnih organa.
„Ovo ne sme biti još jedan u nizu nerešenih slučajeva. Napad na Teofila Pančića posledica je atmosfere nekažnjivog nasilja. Mora se početi najstroža primena zakona koji postoje i hitna konkretna akcija u društvu, koja će onemogućiti da se Beograd i Srbija pretvore u poprište onih koji ugrožavaju sigurnost svih građana“, navodi se u saopštenju LDP.
Dodaje se da „to nije samo policijski problem već posao državnih organa i političkih lidera koji imaju uticaja na društvo“.
„Represivne mere su nužne, ali kao društvo moramo pobediti uzroke nasilja. Tužilac, policija, političari i mediji, prave uzroke razbojničkog i bahatog nasilja treba da potraže tamo gde su  inspirisani i organizovani nasilni politički projekti, čije su manifestacije i stadionsko nasilje, i organizovani kriminal sa kojima država pokušava da izađe na kraj“, ocenio je LDP.
Dodaje se da su koreni takvih pojava u „institucijama, obrazovnom sistemu, zapostavljenoj i ugroženoj porodici, marginalizovanoj i srušenoj kulturi, beživotnim političkim partijama, nefunkcionalnim socijalnim sistemima“.
„Dalje ćutanje države i nekažnjavanje krivaca bi značilo da je Srbija još sigurna kuća za nasilnike i kriminalce koji sebi uzimaju pravo da sude, presuđuju i kažnjavaju neistomišljenike“, navodi se u saopštenju.
G17 osudio napad na Teofila Pančića
G17 plus osudio je danas napad na novinara i kolumnistu nedeljnika „Vreme“ Teofila Pančića.
„Sloboda mišljenja i izražavanja demokratska je tekovina i Srbija konačno mora postati društvo u kom se neslaganje sa određenim stavom rešava dijalogom, a ne fizičkim obračunom“, navodi se u saopštenju.
G17 je zatražio od nadležnih organa da što pre pronađu i procesuiraju počinioce.
(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!