Pretučen romski aktivista i muzičar Olah Vince

Batinama prethodile anonimne telefonske pretnje

08. jan 2014

Romskog aktivistu i muzičara iz Novog Sada Olaha Vincea istukli su nepoznati muškarci u tom gradu u, kako je rekao Vince, „klasičnoj sačekuši“.

Olah Vince je agenciji Beta ispričao da je preksinoć,za Badnje veče, šetao sa suprugom, kada su ih ispred njihove kuće u naselju Telep sačekala četvorica muškaraca na ulici i još dvojica u dvorištu kuće. „Pitali su me da li sam ja Olah Vince i čim sam odgovorio da jesam, njih dvojica su me dvaput udarili u glavu“, naveo je Vince.

Dodao je da je odmah otišao u bolnicu, gde su mu konstatovali posekotinu i oteklinu na glavi, a slučaj je odmah prijavio i policiji. „Jako smo uplašeni, i ja i moja porodica. nikada mi se tako nešto nije dogodilo, mokrio sam od straha u krevet iste noći. Mislio sam da je to vreme prošlo, ali izgleda da nam se devedesete godine opet vraćaju“, rekao je Vince.

On je dodao da je tokom druge polovine prošle godine dobijao anonimne telefonske i SMS pretnje i rekao da su pretnje počele onoga momenta kada je u medijima počeo da iznosi optužbe za korupciju i diskriminaciju, na račun gradskih vlasti u Novom Sadu, ali i na račun Nacionalnog saveta Roma i Kancelarije za inkluziju Roma Vojvodine.

Vince je prošlog juna organizovao protetsni performans u centru Novog Sada, nezadovoljan zbog činjenice da su gradske vlasti u Novom Sadu odvojile svega 50.000 dinara za organizaciju Internacionalnog romskog muzičkog i multimedijalnog festivala, NS Rom fest. Performans je prekinuo nakon što mu je članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić obećala da će Grad izdvojiti još sredstava za taj festival, ali, dodao je Vince, ona to obećanje nije ispunila.

Naveo je da se potom žalio ombudsmanu na način na koji su iz gradskog budžeta raspoređena sredstva za nevladine organizacije, gde su, kako tvrdi, najveći deo novca dobila novoosnovana udruženja građana.

Internacionalni romski festival NS Rom fest organizovan je 2011. i 2012. godine u glavnom gradu Vojvodine. Festival je 2011. godine sa 350.000 dinara podržao Grad, a sa 400.000 Pokrajina, dok je za 2012. godinu Grad izdvojio 500.000 dinara.

„Ni u kom slučaju neću da povezujem napad na mene sa ovim zbivanjima. Nas ne interesuje ko je na vlasti u gradu. Ne interesuje nas politika, zanima nas jedino da promovišemo romsku kulturu“, rekao je Olah Vince.

Šajn i Božović osudili napad na Olaha Vincea

Predsednik Saveta za integraciju Roma u Vladi Srbije Srđan Šajn i državni sekretar u MUP-u Srbije Vladimir Božović zajedno su osudili napad na novosadskog romskog aktivistu i muzičara Olaha Vincea i apelovali na državne organe da hitno reaguju i pronađu počinioce.

„U Srbiji svako mora da ima pravo na svoje mišljenje i država mora da garantuje slobodu javnog iznošenja mišljenja svim građanima. Bilo koji pojedinac, ako kritikuje državne organe, nacionalne savete manjina ili bilo koga drugog ne sme da bude predmet fizičkog napada onih koje je kritikovao“, poručili su Šajn i Božović u zajednickcoj izjavi za javnost, dostavljenoj agenciji Beta.

U razgovoru sa Olahom Vinceom dogovoreno je da Šajn i Božović u najskorije vrme organizuju sastaanak sa grupom umetnika iz Novog Sada i Vojvodine kako bi se pronašli adekvatna rešenja za postojeće probleme.

Pajtić: Pronaći počinioce i nalogodavce napada na Vincea

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić osudio je večeras napad na romskog aktivistu i muzičara Olaha Vincea i zatražio da se otkriju „počinioci i nalogodavci“ tog napada.

„Mora se hitno utvrditi ko je odgovoran za napad, utvrditi ko su počinioci i ko su nalogodavci napada. Atmosfera linča u društvu i porast nasilja u Novom Sadu, neprihvatljivi su i zavređuju najstrožiju osudu i brzu i adekvatnu reakciju nadležnih institucija“, naveo je Pajtic u saopštenju za javnost.

Dodao je da Novi Sad i Vojvodina nikada nisu bili i ne smeju postati „sigurna kuća za nasilnike i šoviniste“.

Gradonačelnik, LSV i DS osudili napad na Olaha Vincea

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je napad na romskog aktivistu i muzičara Olaha Vincea i zatražio od nadležnih da pod hitno pronađu počinioce.

„Najoštrije osuđujem nasilje nad čovekom koji je ugledni Novosađanin i koji je u sopstvenom gradu brutalno napadnut. O tome šta su uzroci ovakvog zverskog ponašanja odgovor bi trebalo da daju odgovarajući organi i institucije“, naveo je Vučević u saopštenju za javnost.

On je podsetio da je Vince nosilac nagrade Grada Novog Sada za izuzetan doprinos razvoju multikulturalnosti kroz aktivizam za učešće Roma u kulturnom i javnom životu grada.

„Svako nasilje je neprihvatljivo i njemu ne može i ne sme biti mesta u jednom modernom, demokratskom društvu. Ovaj i slični napadi, predstavljaju atak na osećaj sigurnosti i bezbednosti svakog građanina Novog Sada“, poručio je Vučević.

Napad na Vincea osudila je i Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je takođe pozvala nadležne državne organe da pronađu počinioce.

„Nakon što je 2013. godinu završio sa titulom najnebezbednijeg grada u Srbiji, Novi Sad je i u prvim danima nove godine nastavio da skuplja poene za tu neslavnu titulu.

Nedopustivo je da se i dalje dešavaju ‘sačekuše’ u kojima neko nekoga prebija pred kućom ili u rođenom dvorištu, bio to priznat umetnik kao što je Olah Vince ili bilo koji drugi građanin“, naveo je LSV.

Demokratska stranka osudila je napad na romskog aktivistu i muzičara Olaha Vincea i ocenila da u Novom Sadu danas više niko ne može da se oseća bezbedno.

„Čini se da nadležni nemaju razumevanja za majke koje više ne mogu da izađu u šetnju sa bebama, za roditelje čija deca nisu bezbedna na putu do škole, za aktiviste koji se bore protiv fašizma i ekstremizma, za starije sugrađane koji su svakodnevno meta razbojnika“, naveo je novosadski odbor DS u saopštenju za javnost.

Ta stranka je zatražila od nadleznzih da pronađu počinioce i da konačno preuzmu odgovornost za posao koji rade.

„Napad na Olaha Vincea sraman je dodatak mračnoj statistici koja je u protekloj godini Novi Sad postavila na prvo mesto najnebezbednijih gradova u Srbiji“, piše u saopštenju.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga