Pretučen jer je pričao mađarski

Republički poslanici SVM-a, Pasztor Balint, Varga Laszlo i Fermond Arpad su juče od državnih organa zatražili pr…

21. juna 2009

balintpastor.jpgRepublički poslanici SVM-a, Pasztor Balint, Varga Laszlo i Fermond Arpad su juče od državnih organa zatražili preispitivanje problema izazivanja nacionalne i verske mržnje, zasnovane na nedavnom incidentu u Novom Sadu, kada je Szabo Robert (33) bio prebijen – samo iz razloga što je u autobusu pričao mađarski!
Njega je prebio izvesni Dimitrije Gužvica iz Veternika – jer mu je smetalo što je Robert „pričao mađarski u Srbiji (?!)“. Na Robertov odgovor da je „Srbija slobodna država i da može da priča jezikom koji hoce“, Dimitrije je uzvratio psovanjem „mađarske majke“ – nakon čega je i došlo do fizičkog obračuna, gde se umešao i Gužvicin sin i rodbina – tako da je rezultat svega bio da je Robert bi prevezen u Klinički Centar Vojvodine sa teškim povredama, izbijenim gornjim zubima i povređenim okom.
S obzirom na svu bedu i nedorečenost zakonskog sistema, kao i nedelotvornost i korumpiranost državnih službi, MUP-a i Sudstva, gusto protkanih nacionalističkim elementima postavljenim još od vremena režima Slobodana Miloševića – i ovaj će slučaj – kao i mnogi slični njemu – okončati sa simboličkim kaznama; ako ih uopšte bude i bilo.
Još pre nekoliko godina smo pisali o slučaju maltretiranja ljudi u Novom Sadu, koje je, u bezbroj navrata, vršio izvesni izbeglica iz Hrvatske – koji zbog svega nije odgovarao, protiv njega nije bio vođen postupak – da bi se na kraju ispostavilo da ga je štitio zemljak zaposlen u MUP-u. Docnije se ispostavilo da je prestupnik vrlo dobro poznat međunarodnoj policiji zbog umešanosti u lancu krađa kola u inostranstvu, da je u Vojvodinu došao kao jedan u nizu „ratnih heroja i veterana“ u izbegličkom talasu sredinom 90-tih, ali da ovdašnjem MUP-u jednostavo „nije interesantan“.
Šta se, međutim, krije iza svih međunacionalnih incidenata u Vojvodini – koji, kao što imamo prilike da vidimo – uglavnom završavaju nesankcionisani – ne samo od strane države, već što je još strašnije – ne nailaze na veću osudu javnosti i društva uopste?!
Iza svega se krije plan tihog, ali sistematskog, etničkog i političkog čišćenja Vojvodine – u cilju njene potpune „srbijanizacije“ – kolonizacije. Jer, šta je poruka pripadnicima manjina ovakvim i sličnim incidentima – koji se dešavaju gotovo svakodnevno; mnogi su neregistrovani. Poruka je da Vojvodina nije mesto za njih – da su oni ovde nesigurni – da nemaju adekvatnu zaštitu – ni države – ni sistema – ni društva – te da im je najbolje da odu. Nema sigurnosti za manjine u Vojvodini pod Srbijom.
Vojvodinu su u poslednjih 20-tak godina napustile desetine hiljada pripadnika manjina. Na njihovo mesto su sistematski usmeravane izbeglice i pridošli iz Hrvatske i BiH. Srbijanski režim je tim ljudima obezbedio radna mesta i položaje, na račun domicilnog stanovništva. Time se vrši dodatni pritisak da labilniji popuste i odu. Za njih nema posla, izloženi su različitim oblicima šikaniranja i pritisaka – i šta je rešenje, nego prodati imovinu, često puta u bescenje – i otići.
S druge strane, Srbija ne čini skoro ništa na repatrijaciji izbeglih lica – a o vođenju krivičnih postupaka prema osumnjičenim za ratne zločine i zločine protiv čovečanstva – da i ne govorimo. U Vojvodinu su došle gotovo čitave zloglasne horde, grupe i jedinice – čiji pripadnici žive u komunama; primer pripadnika „Škorpiona“ koji su, gotovo listom, živeli u Šidu – jedan pored drugog.
Sve to – začinjeno državno sponzorisanom – institucionalizovanom – mržnjom – sprovedenom kroz medije, ali i sistem Obrazovanja – rezultira u međunacionalnim incidentima kao ovaj u Novom Sadu – a sa ciljem, kako smo već rekli – etničkog čišćenja Vojvodine i njene pune kolonizacije. Zbog svega, ovo treba da bude još veći stimulant u procesu uokvirenja i utemeljenja Vojvodine kao samostalnog pravnog i ekonomskog subjekta – jedinoj mogućoj soluciji u opstanku nje i njenih žitelja.

(www.slobodnavojvodina.org)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga