Pretraživač Google ‘priznao’ Palestinu

Izrael izrazio negodovanje zbog uvođenja termina Palestina na internetskom pretraživaču Google

03. maj 2013

Internetski div  Google izmijenio je na naslovnoj strani palestinskog izdanja svog pretraživača naziv „Palestinske teritorije u „Palestina“, prenose agencije.

Terminologija je politički osjetljivo pitanje, imajući u vidu da konačan status Zapadne obale, Pojasa Gaze i istočnog Jerusalema tek treba da bude dogovoren.

U novembru su Ujedinjeni narodi Palestini dodijelili status države nečlanice posmatrača, a prije toga je imala status entiteta posmatrača.

‘Politika UN-a’

To se dogodilo uprkos protivljenju Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, koji smatraju da put do palestinske državnosti vodi preko pregovaračkog stola.

Glasnogovornik Googlea Nathan Tyler je saopćenjem branio odluku kompanije i rekao da će oznaka „Palestinske teritorije“ biti zamijenjena „Palestinom“ u svim Googleovim proizvodima, da su u vezi s tim kosultirali više izvora, te da pretraživač slijedi politiku UN-a.

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor izrazio je žaljenje što se „privatna internetska kompanija na kontroverzan način upliće u međunarodnu politiku“.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga