Pretnje smrću Vidojkoviću i Kulačinu

"Tolerancija pretnji samo podstiče ionako masovno verbalno, ali i fizičko nasilje"

02. jula 2019

Autori i voditelji emisije „Dobar, loš, zao“ na Televiziji Šabac Marko Vidojković i Nenad Kulačin dobili su pretnje smrću u komentaru ispod njihove emisije postavljene na Jutjubu, piše list Danas.

Izvesni Srđan Petrović, uz niz uvreda, poručio im je da će ih pobiti „kada dođe na vlast“, jer „srpstvo znači uzvišeni cilj i spremnost da se za njega žrtvuje“.

Vidojković i Kulačin pretnje neće prijaviti policiji, ali se nadležnima umesto njih obratilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Njih dvojica kažu za Danas da uvrede na njihov račun nisu novina, ali da su pretnje smrću dobili prvi put.

„Ovu pretnju ne uzimamo za ozbiljno. Očigledno ju je napisao neki degen. Mada, ni od takvih ne znate šta možete da očekujete ako vas sretnu na ulici“, kaže Vidojković.

On ironično konstatuje da su za sada bezbedni, jer je Petrović pretio da će ih pobiti kada dođe na vlast, što znači da još uvek nije na vlasti.

NUNS je osudio preteće poruke upućene novinaru Nenadu Kulačinu i književniku Marku Vidojkoviću i o njima obavestio Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal jer smatra da tolerancija takvih pretnji samo dodatno podstiče ionako masovno verbalno, ali i fizičko nasilje.

Krivičnim zakonikom za delo ugrožavanja sigurnosti osoba koje obavljaju posao u informisanju zaprećena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga