Pretnje smrću funkcionerima zbog Statuta Vojvodine

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i nekoliko funkcionera raznih stranaka dobili su preteće pismo u…

05. mar 2009

Nacizam protiv bilo kakve različitostiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i nekoliko funkcionera raznih stranaka dobili su preteće pismo u kojem se navodi da će biti „osuđeni na smrt“ ukoliko se usvoji Statut Vojvodine, saopštio je danas Egerešijev kabinet.
Pismo su potpisale organizacije Jugoslovenski patriotski savez, Patriotski savez Srbije, Mađarski patriotski savez i Vojvođanski savez patriota.
Pretnje smrću upućene su i predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvanu Pastoru, predsedniku Lige socijademokrata Vojvodine (LSV) Nenadu Čanku, predsedniku Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Dušanu Elezoviću, predsedniku Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije Dušanu Bajatoviću.
Pretnje su upućene i funkcioneru Socijaldemokratske partije Vojvodine Živanu Berisavljeviću, funkcioneru SVM Laslu Vargi i članovima nevladine organizacije Vojvođanski klub.
Pismo je iz Beograda, a stiglo na adresu Skupštine Vojvodine, navodi se u saopštenju.
U saopštenju se navodi da je pismo prosleđeno Policijskoj upravi Novi Sad.
Šandor Egereši je u saopštenju naveo da pretnje ne mogu zaustaviti procese evropeizacije, demokratizacije i regionalizacije Srbije, niti uplašiti predstavnike pokrajinske administracije.
Dodao je da je uveren da je u pitanju usamljeni slučaj lažnih patriota koji smatraju da su nacionalizam, nasilje i politička isključivost opravdani metodi političke borbe.
Egereši je zatražio od nadležnih organa da što pre rasvetle pozadinu pretnji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga