Pretnje smrću funkcionerima LSV

Na meti Kostreš i Stojšić: „Nasilje i progon ponovo postali legitimno političko sredstvo”, navodi se u saopštenju LSV

04. apr 2013

Zameniku predsednika i potpredsedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine, narodnim poslanicima Bojanu Kostrešu i Đorđu Stojšiću upućene su pretnje smrću o kojima je obaveštena i policija u Zrenjaninu i Novom Sadu, saopštio je danas Biro za informisanje LSV.

Bojanu Kostrešu je u Zrenjaninu poručeno da će „dobiti metak u čelo“, dok je nepoznati muškarac juče u Novom Sadu uputio pretnje Stojšiću i njegovoj bezbednosti.

– Kostreš, koji proteklih meseci insistira na produženju Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava (poznatijeg kao Zakon o lustraciji), juče je u tome zatražio podršku novinarskih udruženja uz ocenu da bi da je bilo lustracije znali i ko su ubice novinara u Srbiji – navodi se u saopštenju stranke i dodaje da je pretnja Đorđu Stojšiću usledila dva dana nakon saopštenja u kojem je kritikovao izjave i ponašanje ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina.

LSV je naveo da su pretnje članovima i funkcionerima ove stranke do sada uredno prijavljivane policiji, jednako kao i napadi na prostorije Lige socijaldemokrata Vojvodine, a da je rezultat u najvećem broju slučajeva – izostajao.

– Ovo je još jedan dokaz da se devedesete užurbano vraćaju i da ljudi koji se usuđuju da misle i govore drugačije od samozvanih „patriota“ u Srbiji i dalje rizikuju živote. Ispadi ekstremističkih organizacija, grafiti i govor mržnje, crni spiskovi i antisemitski plakati po Beogradu samo dokazuju da su oni za koje je nasilje i progon legitimno političko sredstvo danas slobodniji nego ikad – navodi se u saopštenju LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga