Pretnje Gej strejt alijansi

Gej strejt alijansi preko mobilnog SOS telefona upućene pretnje smrću

11. mar 2014

Beogradskoj organizaciji Gej strejt alijansa koja se bori protiv diskriminacije LGBT osoba juče su preko SOS telefona, koji služi za prijavljivanje nasilja i diskriminacija po osnovu seksualne orijentacije, upućene pretnje smrću.

„Na pomenuti telefon se, nakon što je zazvonio juče u 16.13 h, javila izvršna direktorka GSA, a muški glas sa druge strane je upitao da li može da prijavi nasilje što mu je ona i potvrdila i pitala ga je šta se desilo. Nakon što je on još jednom upitao da li je to Alijansa i dobio potvrdan odgovor, počeo je da vređa i opsovao joj je „majku pedersku“ a nakon toga povikao: sve vas treba pobiti”, saopštio je GSA.

Direktorka GSA ga je prekinula rekavši mu kako će o ovoj pretnji, kao i o njegovom broju telefona (koji nije bio sakriven), odmah obavestiti policiju, na šta se on nasmejao a ona je zatim prekinula telefonski razgovor. Nakon ovoga sa istog broja telefona ponovo su upućeni pozivi Alijansi ali niko od aktivista GSA nije odgovorio.

GSA je o ovoj pretnji odmah obavestila policiju i o tome je data izjava u policijskoj stanici. Iako nije retka pojava da joj se preko e-maila, a posebno preko društvenih mreža preti i da se vređa LGBT populacija, Alijansa je naglasila da je ovo prvi put da je neko ovoj organizaciji uputio telefonske pretnje. Takođe, broj GSA SOS telefona, preko koga su upućene pretnje, informacija je koja stoji na sajtu GSA skoro dve godine i nikada se do danas nije desilo ništa slično.

“Zbog svega toga ali i zbog činjenice da su se oni koji prete očigledno toliko osilili da čak i ne kriju identifikaciju svog telefonskog broja dok čine krivično delo, GSA izražava zabrinutost i očekuje od policije da preduzme hitne korake kako bi se počinilac identifikovao i priveo pravdi”, navodi se u saopštenju ove organizacije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga