Preteći grafit upućen Nenadu Čanku osvanuo u Novom Sadu

Demokratski saveza Hrvata u Vojvodini najoštrije osudio pretnju

14. jan 2020

Preteći grafit „Čanka pod nož“ osvanuo je danas na jednoj zgradi u Novom Sadu.

Grafit je ispisan crnim sprejom, ćiriličnim pismom, u Ulici Drage Spasić, u novosadskom naselju Liman 1.

Nenad Čanak je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, stranke koja se zalaže za široku autonomiju Vojvodine. On je i predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije.

LSV i Vojvođanska partija osudile pretnje Nenadu Čanku

Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanska partija osudile su danas ispisivanje pretećih grafita uperenih protiv lidera LSV-a Nenada Čanka i u odvojenim saopštenjima za javnost zatražile hitnu reakciju nadležnih.

Grafit preteće sadržine “Čanka pod nož” osvanuo je na zgradi u novosadskom naselju Liman 1.

“Ovo nisu prve pretnje upućene predsedniku LSV i njenim drugim istaknutim članovima. Poruke slične sadržine objavljene su i na društvenim mrežama posle tribine Vojvođanskog fronta u Zrenjaninu. Fašisti ne miruju i postaju sve aktivniji. Poručujemo im da nas neće uplašiti i da politika ‘krvi i tla’ nikada neće proći u Vojvodini”, naveli su iz LSV-a.

Dodali su da od nadležnih očekuju da javnost u što kraćem roku bude izveštena o hapšenju i procesuiranju počinilaca.

Vojvođanska partija je ocenila da su najnovije pretnje upućene predsedniku LSV još jedan dokaz da društvo “tone sve dublje i dublje u fašizam”.

“To je nešto što je nedopustivo, a pogotovo u Vojvodini i Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture. Fašističke pretnje predsedniku LSV-a doživljavamo i lično, kao pretnej svima nama koji smo okupljeni oko Vojvođanskog fronta”, navela je Vojvođanska partija.

Fašistima su poručili da ih se ne plaše i da će “kad-tad odgovarati za svoj fašizam”.

Predstavnici LSV prekrečili grafit „Čanka pod nož“

Aktivisti i aktivistkinje novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Novi Sad prekrečili su danas grafit na kojem je pisalo „Čanka pod nož“.

“Kao što smo već danas ukazali, fašistički grafiti na keju kod Spomenika žrtavama racije, zatim grafit kojim se veliča Dimitrije Ljotić dokazuju da fašisti sve češće gamižu noću po Novom Sadu. Uvereni smo da ovaj grafit dolazi iz istih krugova. Ako se ne obračuna sa fašistima i svima onima koji u 21. veku smatraju da političke protivnike treba zaklati, taj ljudski talog će se ohrabriti i izaći iz mraka”, rekao je funkcioner LSV-a Robert Kolar.

Grafit je danas osvanuo u novosadskom naselju Liman 1.

Pojavu grafita, pored LSV-a, osudili su i Vojvođanska partija, Crnogorska partija i Liberalno-demokratski pokret.

Žigmanov i DSHV osudili pretnje lideru LSV

Demokratski saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) najoštrije je osudio najnoviju pretnju smrću lideru LSV Nenadu Čanku.

Predsednik DSHV Tomislav Žigmanov ocenio je u pisanoj izjavi za javnost da je to „još jedan od dokaza da, kada su u pitanju predstavnici političkih snaga koje se kritički odnose spram određenih fenomena, tema, problema unutar srbijanskog društva, nema određene tolerancije“.

„Svedoci smo da se na tako negativan i brutalan način preti“, upozorio je on.

Dodao je da se nada da takve pretnje ni na koji način ostaviti traga na delovanje predsednika LSV.

„Čak smo čvrsto uvereni da će on, kao jedan od najhrabrijih političkih subjekata u Srbiji, nastaviti da deluje i govori ono što je i do sada govorio, a u tome će imati saveznika i u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini“, poručio je Žigmanov.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga