Preteća pisma na adrese više nevladinih organizacija

"Pretnje inspirisane atmosferom u društvu i narativu koji podstiče polarizaciju na 'patriote' i 'izdajnike'"

14. feb 2019

Na adrese više nevladinih organizacija u Beogradu danas je stiglo potpisano preteće pismo u kome se navodi da je „namenjeno svim izdajnicima i izrodima srpskim“, a organizacije koje su primile pretnje uzrok vide u etiketiranju tih organizacija kao „izdajničke“ i da su pretnje organizacijama za ljudska prava „omiljeni sport nacionalista i populista“.

Kako je potvrđeno agenciji Beta, preteća pisma stigla su na adrese organizacija Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Isto preteće pismo dobila je i Inicijativa mladih za ljudska prava.

„Napustite sve krajeve u oblasti Kraljevine Srbije, od izvorišta Save do Grčke i od Jadranskog mora do Rumunije, najkasnije do Đurđevdana. U suprotnom bićete uništeni od prvog do poslednjeg„, napisano je u navedenom pismu.

Programska direktorka Građanskih inicijativa Bojana Selaković potvrdila je da je policija izvršila uviđaj i preuzela pisma.

„Mislim da je ovo inspirisano atmosferom u društvu i narativu koji podstiče polarizaciju društva na ‘patriote’ i ‘izdajnike’ koji je već duže vreme prisutan“, izjavila je Selaković za Betu i dodala da „taj narativ posebno eskalira u poslednje vreme“.

Ona je rekla da je „nasleđe 90-ih etiketiranje nevladinih organizacija kao glavnih protagonista struje ‘domaćih izdajnika'“.

„Jako je opasno kada su izjave inspirasane takvim narativom, posebno kada takve izjave dolaze od pojedinih predstavnika insititucija„, kazala je Selaković i dodala da je bilo takvih slučajeva u poslednje vreme.

Ona je rekla da „organizacije koje imaju kritički odnos prema vlasti bivaju eitketirane“ i da to „daje za pravo pojedincima koji iz ličnih razloga imaju potrebu da na ovaj način iskažu svoje stavove, kao što je pisanje pretećih pisama“.

Direktor Inicijative mladih za ljudska prava Ivan Đurić rekao je da su pretnje aktivistima za ljudska prava „omiljeni sport nacionalista i populista svih boja i oblika, i da se navedeni velikosrpski pamflet u tome ne razlikuje“.

„U ovom pismu su sabrane sve teorije zavere koje su u manjoj ili većoj meri prisutne u javnosti. Najveća pretnja sastoji se u tome da pojedinci ili delovi društva poveruju i postupaju na temelju tih teorija, poput antivakcinaša“, izjavio je Đurić za agenciju Beta.

Ranije danas i Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) je saopštio da je na njihovu adresu stiglo preteće pismo u kojem im se preti da će „biti uništeni od prvog do poslednjeg“, a da je slično pismo stiglo i drugim organizacijama civilnog društva.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga