Presude medijima drakonske, postupci automatizovani

Mediji koji su preživeli tajkunske i partijske privatizacije teško da će preživeti sudsku prasku

02. feb 2017

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja Srbije ocenili su danas je sudska praksa u sporovima sa medijima neujednačena, da su dosuđene kazne neprimerene, postupci automatizovani i unifikovani, kao i da izostaje udubljivanje sudija u pojedinačne postupke.

Na konferenciji u Pres centru UNS-a u Beogradu o nedavnom kažnjavanju Radija 021 i sudskoj praksi u sporovima s medijima, učestvovali su predstavnici tog radija, kao i Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisnog društvo novinara Vojvodine (NDNV), Lokal Presa (LP) i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Glavni urednik Radija 021 Slobodan Krajnović kazao je da je kazna izrečena Radiju 021 u dve presude „drakonska“, da su uložili žalbe na presude, izraživši nadu da će visina dosuđenog iznosa biti umanjena posle žalbe.

„Sudije u nekim slučajevima ne prepoznaju pravu prirodu medija i ne određuju visine naknada u odnosu na sve činjenice u nekom procesu“, rekao je on.

Sudije Višeg suda u Beogradu kaznili su 25. januara u dve presude Radio 021 iz Novog Sada sa 780.000 dinara, a presudu je doneo sudija Slobodan Keranović, javnosti poznat i po političkom procesu protiv nedeljnika NIN.

Za neovlašćene objave fotografije, za koju je portal 021 imao usmenu saglasnost dopisnice Kurira iz Novog Sada, Radio 021 je kažnjen sa 164.000 dinara, što sa sudskim troškovima iznosi oko 250.000 dinara. Za istraživački tekst o policajcima koji rade kao privatno obezbeđenje u novosadskim klubovima, po tužbi dva policajca čija imena nisu navedena u tekstu, već su se u njemu prepoznali, sud je 021 kaznio sa maksimalnih 400.000 dinara, što uključujući sudske troškove ukupno iznosi 535.000 dinara.

Advokat Radija 021 Miloš Stojković rekao je da se čini da su sudski postupci postali automatizovani, da izostaje analitički odnos sudije prema konkretnim slučajevima, da se različite situacija stavljaju u isti koš i propuštaju kroz filter automatizovanih naknada i da se izriču unifikovane presude.

On je dodao da bi sudije morale da vode računa o visinama kazni koje izriču lokalnim medijima, koji su često pred bankrotom.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković kazao je da je NUNS stao na stranu Radija 021 kojem je sud izrekao neodmerenu presudu i dodao da se takvim presudama ugrožava sloboda medija.

On je rekao da bi trebalo utvrditi zajednički mehanizam u vezi s autorskim pravima kako bi se izbegli skupi sudski postupci i neprimerene kazne.

„Mehanizam regulacije bi bio bolji od sudskih praksi nego ulazak u sudske sporove koji su skupi, iscrpljuju medije i onoga ko podnosi tužbu. Hajde da pokušamo da u medijskoj zajednici nađemo mehanizam kojim bismo predupredili ovakvu sudsku praksu“, rekao je Raković.

Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović rekao je da se sudski procesi protiv medija i novinarskih udruženja, ako ne uzimaju u obzir realne finansijske koordinate i razliku između velikih i lokalnih medija, mogu pretvoriti u ozbiljan pritisak na medije.

Sejdinović je izneo podatak koji je NDNV dobio i prema kojem je Viši sud u Beogradu od 2014. do kraja 2016. godine vodio 1.326 postupaka po Zakonu o javnom inforimsanju i Zakonu o autorskim pravima.

„Potrebno je dubinski uraditi analizu sudske prakse prema medijima u Srbiji“, rekao je Sejdinović i dodao da se su usled skupih sudskih procesa sve učestalija javnosti nevidljiva vansudska rešavanja sporova u vezi sa autorskim pravima fotografije.

Predsednica Upravnog odbora Lokal Presa Zorica Višnjić rekla je da u Srbiji već deset godina naočigled javnosti traje sistemsko propadanje lokalnih medija.

„Mediji koji su preživeli tajkunske i partijske privatizacije teško da će preživeti sudsku prasku“, ocenila je ona i dodala da većina lokalnih medija ne može ni da priušti advokata zbog čega je neophodno razgovarati o samoregulaciji.

Predsednik ANEM-a Milorad Tadić rekao je da u narednom periodu treba inicirati razgovore posvećene lokalnim medijima, koje bi trebalo edukovati o tome šta mogu i šta ne mogu koristiti kako bi se predupredili sudski procesi.

On je kritikovao sudske presude izrečene lokalnim medijima, kao i medijske zakone donesene pre dve godine koji kako kaže „nisu dotakli sferu onlajn medija“.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Dragica Popesku poručila je predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja da sudovima treba da predočavaju probleme u vezi sa svakim konkretnim postupkom.

„Morate signalizirati problem sudu… Za svaku situaciju bi trebalo kontaktirati odeljenje sudske prakse“, rekla je ona.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga