Presuda od 200.000 dinara zbog diskriminacije vojvođanskog Hrvata

Presuda protiv Nikole Aleksića, direktora Ekološkog pokreta Novog Sada

01. juna 2016

Viši sud u Novom Sadu osudio je danas direktora Ekološkog pokreta Novog Sada Nikolu Aleksića na kaznu od 200.000 dinara zbog diskriminacije koju je vršio protiv Stanka Krstina iz tog grada.

Presuda po građanskoj parnici je nepravosnažna i Aleksić ima pravo žalbe na nju.

Stanko Krstin je nakon izricanja presude rekao da će, “ako ikada dobije te pare”, 100.000 dinara pokloniti Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, a 100.000 dinara udruženju “Vera, ljubav, nada”.

Prethodno je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti donela mišljenje u kojem je navela da je Aleksić diskriminisao Krstina jer je pripadnik hrvatske nacionalne manjine, tako što ga je optužio da radi za hrvatsku obaveštajnu službu, kao i da je po zadatku došao da “truje” građane Novog Sada, žene, decu, ali i golubove i pse.

Stanko Krstin je tada rekao da je po nacionalnosti Hrvat i dodao da ima sva prava kao građanin Srbije jer je rođen u Srbiji, plaća i ispunjava sve svoje zakonske obaveze.

“Očekujem da imam ista prava i jednakost kao i svaki drugi građanin Srbije”, kazao je Krstin.

Hrvatsko nacionalno veće (HNV) zatražilo je prethodno od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti u septembru prošle godiine da preduzme sve mere iz svojih nadležnosti u predmetu diskriminacije većnika HNV-a Stanka Krstina i pokrene sudski postupak za utvrđivanje diskriminacije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga