„Press“ diskriminisao LGBT populaciju

„Press“ je prava gej populacije da sklapaju brakove i usvajaju decu stavio u isti kontekst sa političkim organizovanjem pedofila ili zahtev za ubijanjem novorođene dece sa smetnjama u razvoju

02. apr 2012

Gej lezbijski info centar (GLIC) saopštio je danas da je Savet za štampu doneo odluku kojom je utvrdio da je dnevni list Press prekršio Kodeks novinara i diskriminisao LGBT populaciju.

Tekstom „Mengele sa Oksforda: Lekarima dozvola da ubijaju decu”, objavljenom 2. marta ove godine u štampanom i elektronskom izdanju, dnevni list „Press“ prekršio je Kodeks novinara Srbije i to odredbe odeljka III, tačka 5 i odeljka IV, tačka 4, kaže se u odluci Komisije za žalbe Saveta za štampu.

Ove odredbe propisuju obavezu novinara da „poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina, osoba sa hendikepom i drugih ugroženih grupa“, kao i da novinar mora da „učini sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na polu, starosti, seksualnom opredljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom i društvenom poreklu“. Objavljenim tekstom list „Press“ je, suprotno Kodeksu, prava gej populacije da sklapaju brakove i usvajaju decu stavio u isti kontekst sa „spornim i šokantnim novotarijama“, kao što su političko organizovanja pedofila ili zahtev za ubijanjem novorođene dece sa smetnjama u razvoju.

„Press“ je ovim diskriminisao celu jednu manjinsku grupu, zbog čega je Komisija odlučila da je prekršen Kodeks novinara i naložila tom listu da objavi ovu odluku, navodi se u odluci.

Komisija za žalbe Saveta za štampu radila je u sastavu: Lijljana Smajlović, Miljenko Dereta, Petar Jeremić, Stojan Marković, Aleksandar Đivuljskij, Božo Prelević, Zoran Ivošević, Filip Švarm i Tamara Skrozza.

Žalbu je podneo Gej lezbejski info centar.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga