Preobražaj ex-YU društava na Bijenalu umetnosti u Pančevu

Kroz niz izložbi, diskusija, performansa, predavanja i multimedijalnih događaja, uz veliki broj premijera, posetiocima Bijenala će se predstaviti specifična, jaka i živa scena savremene umetnosti i kulture u Srbiji i regionu

21. avg 2012

Bijenale umetnosti u Pančevu posvećeno je ove godine procesima preobražavanja društava u zemljama na prostoru bivše Jugoslavije, koje će predstaviti od 7. septembra do 7. oktobra kroz filmski, pozorišni i program vizuelnih umetnosti.

Nazvano “De/re/konstrukcija: prostor, vreme, sećanje”, 15. Bijenale umetnosti baviće se rekonstruisanjem i dekonstruisanjem društvene klime/atmosfere ex-jugoslovenskih društava i njihovih procesa preobražavanja tokom poslednjih decenija, najavili su organizatori.

Tema 15. Bijenala odnosi se na prostor druge Jugoslavije, na vreme posle Drugog svetskog rata, te na strategije i taktike reprezentovanja sećanja kao aktivnog dekonstruktivnog i rekonstruktivnog odnosa prema tom prostoru i tom vremenu u aktuelnosti: tu i sada u Pančevu. Cilj tako složene izložbene i manifestacione strukture nije samo igranje na sigurnu kartu nostalgije, već je, pre svega, aktivistički odnos prema stvarnosti koju treba emancipovati u vremenu produženih lokalnih kriza i sustiglih novih globalnih kriza.

Selektori vizuelnog segmenta Nikola Dedić i Aneta Stojnić osmislili su i prostor Bijenala su ponudili kao fleksibilnu platformu, neku vrstu alternativnog, kritičkog javnog prostora unutar kojeg će biti pokrenute teme, polemike i javne debate o savremenoj društvenosti kroz preispitivanje jugoslovenskog nasleđa.

Kroz niz izložbi, diskusija, performansa, predavanja i multimedijalnih događaja, uz veliki broj premijera, posetiocima Bijenala će se predstaviti specifična, jaka i živa scena savremene umetnosti i kulture u Srbiji i regionu na kojoj deluje značajan broj kolektiva, inicijativa i pojedinaca, koji u svojim praksama na različite načine koriste umetnost kao neku vrstu paralelnog, alternativnog prostora za debatu o nasleđu jugoslovenskog poznog socijalizma, ali i postsocijalizma.

Među njima su: Teorija koja hoda (TkH), Marina Gržinić, Radna grupa Četiri lica Omarske, Kontekst kolektiv, Grupa Spomenik, Medijska arheologija, Jelena Vesić, Kuda.org_centar za nove medije, Učitelj neznalica, Dubravka Sekulić, Kultura sećanja, Bacači sjenki, Abart i drugi.

Filmski program 15. Bijenala, čiji su urednici Nevena Daković i Radiša Stanišić, izgrađen je oko koncepta fiction/faction forme u filmu kao privilegovanom prostoru savremene rekonstrukcije prošlosti u filmskim delima Vlatka Gilića, Mile Turajlić, Želimira Žilnika, Dušana Makavejeva, Karpa Godine

Između ostalog, biće prikazan Žilnikov dokumentarni film “Jedna žena jedan vek”, zasnovan na iskazima, intervjuima i rekonstrukciji, odnosno životnoj priči Dragice Srzentić, koja je lično 1948. godine odnela Staljinu u Moskvu čuveno Titovo „ne“.

Selektorka pozorišnog segmenta Jasmina Večanski odlučila se za predstavljanje dokumentarnog pozorišta, koje je poslednjih godina uspostavljeno kao karakterističan poligon istraživanja društvenih identiteta, granica, fikcija i načina na koji se oko činjeničkog jezgra grade fikcionalne ili ideološke ili fantazmatske predstave prošlosti ili savremenosti u odnosu na društvene antagonizme i konflikte.

U okviru tog programa biće izvedena intrigantna predstava Olivera FrljićaKukavičluk” Narodnog pozorišta iz Subotice.

Postаvkа 15. Bijenаlа umetnosti biće reаlizovаnа u izložbenim prostorimа Kulturnog centrа Pаnčevа (Gаlerijа sаvemene umetnosti, gаlerije Dvorište i Elektrikа, Foаje KCP), kao i u prostoru Nаrodnog muzejа Pаnčevа, te na jаvnim prostorima u grаdu i drugim prostorima, u sаrаdnji sа Istorijskim аrhivom Pаnčevа, Grаdskom bibliotekom…

Bijenale umetnosti u Pančevu pokrenuto je 1981. godine kao izložba jugoslovenske skulpture (Pančevačka izložba Jugolovenske skulpture), a vremenom se transformisalo u internacionalnu izložbu vizuelnih umetnosti, koja je poslednjih godina fokusirana i na podizanje ekološke svesti kroz prizmu umetnosti.

Bijenale je u 14. izdanju, 2010. godine, bilo posvećeno proslavljenom kanjiškom koreografu i multimedijalnom stvaraocu Jožefu Nađu, koji živi i radi u Francuskoj. Nađ je bio jedini učesnik 14. Bijenala, održanog pod sloganom “Duh prirode”.

Prethodno, 13. Bijenale umetnosti održano je na temu “Čist izraz”, kojom je nastavilo popularizaciju eko-aktivizma na ovim prostorima i posebno u Pančevu, kao jednom od najugroženijih gradova u Evropi. I 12. Bijenale, 2006. godine, održano je na sličnu temu – “Odbrana prirode”, a predstavilo je i pozorišnu i filmsku umetnost, pored likovne.

Za novu koncepciju bilo je ključno Bijenale 2000. godine, održano na temu “Relacije”. Bijenale je tada proširilo interesovanje sa skulpture na “prošireno polje umetnosti“ i počelo da se bavi svim umetničkim radovima koji vode dijalog sa prostorom, bez obzira o kakvom se materijalu ili mediju radi, te je i sam naziv preinačen sa Bijenala skulpture na Bijenale umetnosti. Sa jugoslovenske umetničke scene izložba je proširena i na internacionalni umetnički prostor.

Bijenale je internacionalni karakter još snažnije podvuklo 2002. godine – izložbom “Ukrštanja”, na kojoj je učestvovalo 50 umetnika domaće i internacionalne umetničke scene.

Na 11. Bijenalu umetnosti, održanom 2004. godine na temu “Vrednosti”, učestvovala su 92 umetnika iz 30 zemalja, a pored izložbi, priređeni su i koncerti, ulični hepeninzi i performansi… Temom „Vrednosti„, Bijenale je ukazalo na potrebu razmatranja pojma unutrašnje vrednosti bića, pojave i stvari na umetničkom i filozofskom planu, ali i u širem društvenom kontekstu, kako u Srbiji posle demokratskih promena u oktobru 2000. godine, tako i u svetu, s obzirom na probleme terorizma, zagađenja, siromaštva i oružanih sukoba, poput rata u Iraku. Zvezda 11. Bijenala bio je čuveni francuski konceptualni umetnik Danijel Buren.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga