- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Preminuo slikar Sava Stojkov

Poznati slikar Sava Stojkov preminuo je u sredu u 90. godini života u rodnom Somboru, nakon kraće i teške bolesti.

Stojkov je rođen u Somboru 1925. godine i kao petnaestogodišnji mladić se počeo baviti slikarstvom. Prvu samostalnu izložbu imao je kada mu je bilo 20 godina, 1945. u Osijeku.

Njegovu inspiraciju predstavljali su vojvođanska priroda i ljudi, koji su bili i središnji motiv njegovog slikarstva. Svoja najpoznatija dela Sava Stojkov je naslikao u maniru naive i hlebinske škole, kao i u pravcu poetskog realizma, u kojem je istrajavao tokom poslednje četiri decenije svog slikarskog rada. 

 

Bio je jedan od najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih slikara na staklu, a njegovo slikarstvo, u kome se jednako uspešno iskazao kao pejzažista i kao portretista, bilo je izrazito prijemčivo širokom krugu ljubitelja ove vrste umetnosti. Samostalno je izlagao na 312 izložbi na svim kontinentima, a učestvovao je i na više od 550 kolektivnih izložbi.

Za svoj umetnički rad dobio je više od 40 nagrada u zemlji i svetu. O njegovoj umetnosti objavljeno je deset knjiga i monografija, a snimljeno je i više televizijskih emisija i dokumentarnih filmova.

Komemoracija povodom smrti Save Stojkova biće održana u četvrtak u zgradi Županije u Somboru, a poznati slikar biće sahranjen na somborskom Velikom pravoslavnom groblju istog dana u 16 sati.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!