Preminuo Ranko Končar, poznati vojvođanski istoričar

Vojvodina ostala bez jednog od svojih najvrednijih hroničara

29. okt 2014

Poznati vojvođanski istoričar Ranko Končar preminuo je danas, nakon kraće i teške bolesti, u Novom Sadu, u 77. godini života.

Profesor Končar rođen je 5. aprila 1938. godine u Bukovici, u Bosni i Hercegovini. Od 1943. godine se, zbog ratnih prilika, stalno nastanjuje u Vojvodini – prvo u Sremu, a od 1945. kao kolonista u Banatskom Velikom Selu, opština Kikinda. Osnovnu školu završio je u Banatskom Velikom Selu, a srednju u Kikindi. Studije istorije završio je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1964. godine, a magistarske na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1972. godine, sa temom “Razvoj ideje autonomije Vojvodine 1918-1941”. Doktorsku disertaciju pod nazivom “Opozicione partije i političko-ustavne koncepcije o Vojvodini 1929-1941. godine” odbranio je na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Od 1970. bio je stalno zaposlen na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a do tada se bavio profesionalnim političkim radom.

Od 1963. godine sekretar bio je Univerzitetskog komiteta SKJ na Novosadskom univerzitetu, a od 1967. radio je u Pokrajinskom komitetu SKJ za Vojvodinu. Bio je je redovni profesor na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i direktor Muzeja Vojvodine. Predavao je Istoriju Jugoslavije i Metodologiju istorijske nauke. Objavio je više naučnih radova iz oblasti savremene istorije Jugoslavije i Vojvodine u 20. veku.

U središtu njegovih naučnih istraživanja uglavnom su bile teme iz političke, socijalne i ekonomske istorije. Bio je rukovodilac postdiplomskih studija na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu − smer Savremena istorija, stalni saradnik Matice srpske, dugogodišnji član redakcije Zbornika Matice srpske za istoriju, bio je član Odeljenja društvenih nauka Matice srpske, član Odbora Rukopisnog odeljenja Matice srpske, urednik Enciklopedije Vojvodine i dr.

Zajedno sa profesorom Brankom Petranovićem radio je na koncipiranju i definisanju istorijskih osnova prve, stalne muzejske postavke Muzeja Revolucije. Takođe, bio je više puta angažovan u različitim konsultativnim i recenzentskim poslovima za potrebe Muzeja Vojvodine, Muzeja Srema i dr, i na taj način neposrednije bio u vezi sa njihovim razvojnim idejama i stručnim usmerenjima.

Zajedno sa novinarom i publicistom Dimitrijem Boarovim 2011. godine objavio je kapitalnu knjigu “Stevan Doronjski – odbrana autonomije Vojvodine”. U junu ove godine učestvovao je u predstavljanju zbornika “Antifašizam, AVNOJ, autonomija”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga