- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Preminuo Momčilo Grubač

Univerzitetski profesor, nekadašnji poslanik i ministar pravde Vlade u senci Demokratske stranke Momčilo Grubač umro je u 76. godini, saopštila je danas Demokratska stranka (DS).

„Odlazak profesora Grubača osim za njegove najbliže, nenadoknadiv je gubitak za Srbiju, DS i Vladu u senci gde je do poslednjeg časa predano radio, uvek prvi, uvek mudar, uvek spreman da ohrabri i ponudi pomoć i rešenje. Nastavićemo njegov rad i ostvariti njegove programe jer to je najmanje što možemo učini za sve ono što je profesor Momčilo Grubač učinio za nas i Srbiju“, navodi se u saopštenju DS-a.

Grubač je rođen 1940. godine u Novom Sadu, diplomirao je na Pravnom fakultetu u tom gradu 1963. godine, poslediplomske studije završio je na Pravnom fakultetu u Beogradu pet godina kasnije a 1973. godine je doktorirao u Ljubljani.

Predavao je Krivično procesno pravo a bio je prodekan, dekan i šef Katedre krivično-pravnih nauka na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Bio je poslanik u Skupštini Srbije i u Skupštini Vojvodine, savezni ministar za ljudska prava, savezni ministar pravde, sudija i predsednik Saveznog ustavnog suda a u više mandata bio je član zakonodavno-pravnih komisija u skupštinama Srbije i Vojvodine.

Pisac je velikog broja knjiga, rasprava, članaka, prikaza, recenzija i novinskih napisa iz oblasti krivičnog procesnog prava.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!