Preminuo Marsel Rajh-Ranicki, mali bog književne scene

U istoriji će ostati zapamćeni njegovi intelektualni obračuni sa nemačkim piscima Ginterom Grasom, Martinom Valserom i Valterom Jensom

19. sep 2013

Jedan od najuticajnijih nemačkih književnih kritičara, Marsel Rajh-Ranicki, preminuo je u 94. godini u Frankfurtu.

Ranicki, koga su nazivali „malim bogom“ na nemačkoj književnoj sceni i „knjižvenim papom“, premunuo je juče, a njegovo delo i lik neće tako brzo izbledeti, piše danas Dojce vele (DW).

Marsel Rajh-Ranicki imao je ogroman uticaj na nemačkoj književnoj sceni i kad god bi pohvalio neku knjigu, ona bi preko noći postala bestseler, podseća DW.

Kako piše nemački radio, to se dešavalo ne samo što je uživao veliki u ugled u krugovima književnih kritičara, nego zato što je književnost umeo da predstavi na atraktivan način „kako bi za njom posegli i oni kojima ona nije preterano zanimljiva“.

Ostaće upamćena njegova emisija o književnosti „Literarni kvartet“, koja se na nemačkoj javnoj televiziji ZDF prikazivala 14 godina.

Marsel Rajh-Ranicki rođen je u Poljskoj 1920. godine u jevrejskoj porodici. Pošto je 1938. godine u Berlinu položio maturski ispit, nacisti su ga proterali nazad u Poljsku, i smestili u Varšavski geto.

Posle pet godina uspeo je da pobegne, a nakon Drugog svetskog rata radio je za tajnu službu komunista i u poljskoj diplomatiji.

Polovinom prošlog veka otpušten je iz svih službi i izbačen iz Komunisitčke partije, a 1958. godine doselio se u Nemačku, gde započinje karijeru književnog kritičara.

Između 1973. do 1988. godine bio je glavni urednik rubrike književnosti u listu Frankfurter algemajne cajtung i u njegovom nedeljnom izdanju je do poslednjeg dana imao kolumnu.

U istoriji će ostati zapamćeni njegovi intelektualni obračuni sa nemačkim piscima Ginterom Grasom, Martinom Valserom i Valterom Jensom.

Njegova autobiografija „Moj život“ objavljena je 1999. godine i prodata je u 1.200.000 primeraka.

(Beta/DW) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga