Preminuo Ignac Šen

Šenova violina je ostavila značajan trag na legendarnim Balaševićevim albumima...

06. mar 2017

Nakon kratke i teške bolesti u nedelju je preminuo Ignac Šen, violinista, primaš i kompozitor, koncertmajstor narodnog orkestra Radija Novi Sad, saradnik Đorđa Balaševića, Zvonka Bogdana i mnogih drugih muzičara.

Šen je bio istinski virtuoz, publika ga je obožavala jer je istim žarom svirao i narodnu i klasičnu muziku, ponekad džez ili rok. Šenova violina je ostavila značajan trag na legendarnim Balaševićevim albumima. Majstor koji je imao priliku da prati i Pavarotija nikad nije krio da mu je muzika život. Rekao je da može ponovo da bira, opet bi izabrao muziku i violinu.

Ignac Šen je rođen u Bačkom Gradištu. Jedno vreme je živeo u Subotici, a zatim je nasledio porodičnu kuću u Bačkom Gradištu i odatle putovao na radno mesto u Novi Sad.

Pradeda mu je bio austrijski, nemački Rom, preživeli iz Aušvica. Majka i baka su mu bile mađarske Romkinje. U porodici se muzički talenat nasleđivao. Ignac je bio već 6. generacija violinista. U 16 godini je dobio stalno zaposlenje u Radiju Novi Sad, gde je radio više decenija.

(Vajdasag ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga