Preminuo glumac Stevan Gardinovački

Prvak drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu preminuo je u Novom Sadu u 75. godini života nakon kraće bolesti

30. jun 2011

Prvak drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Stevan Gardinovački preminuo je u Novom Sadu u 75. godini života nakon kraće bolesti.
Gardinovački je više od četiri decenije glumio u novosadskom teatru, a i nakon penzionisanja nastavio je da igra na sceni Nardonog pozorišta.
Publika je imala priliku da ga poslednji put vidi na sceni u maju, kada je svojom besedom otvorio 56. Sterijino pozorje u Novom Sadu.
Glumačku karijeru započeo je pre 50 godina u Narodnom pozoristu u Subotici, nastavio u pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu, a 1969. godine postao je stalni član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
Imao je niz zapaženih uloga, a za ulogu Momčila Jabučila u predstavi „Bela kafa“ Aleksandra Popovića 1991. godine dobio je Sterijinu nagradu.
Dobitnik je Oktobarske nagrade Novog Sada 1988. godine, niza godišnjih nagrada Srpskog narodnog pozorišta, kao i najvišeg priznanja ove kuće Zlatne medalje „Jovan Đorđević“, 1996. godine.
Stevan Gardinovački dobitnik je još nekoliko pozorišnih i filmskih nagrada.
Igrao je i u desetak igranih filmova i brojnim televizijskim dramama i serijama. Za ulogu u filmu Aleksandra Đorđevića „Stići pre svitanja“ 1978. godine dobio je Zlatnu arenu na filmskom festivalu u Puli.

(Autonimija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga