Preminuo Ginter Šabovski, čovek koji je objavio pad Berlinskog zida

Šabovski je umro samo nekoliko dana pre obeležavanja 26 godina od pada Berlinskog zida i ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke

01. nov 2015

Bivši portparol Centralnog komiteta Politbiroa Istočne Nemačke Ginter Šabovski, koji je objavio pad Berlinskog zida 1989. godine, preminuo je u 86. godini, javili su lokalni mediji.

„Šabovski je preminuo u Berlinu“ rekla je njegova udovica nemačkoj novinskoj agenciji DPA.

Šabovski je umro samo nekoliko dana pre obeležavanja 26 godina od pada Berlinskog zida i ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke.

Posle višemesečnih masovnih demonstracija protiv režima 1989. godine i egzodusa građana na Zapad preko Mađarske, Politbiro je od Vlade zatražio da pripremi nacrt zakona kojim će biti uvedene olakšice za putovanje izvan Istočne Nemačke.

Bilo je skoro 19 časova 9. novembra kada je Šabovski iz džepa izvukao list papira i pročitao dekret u kojem se navodi da će vize biti besplatno date svim koji odlaze ili napuštaju Istočnu Nemačku.

Na pitanje italijanskog novinara, kada dekret stupa na snagu, Šabovski je, oklevajući odgovorio, odmah, koliko on zna.

Konferencija za novinare emitovana je uživo i u roku od nekoliko minuta objavljeno je da je „zid pao“.

Manje od godinu dana kasnije, 3. oktobra 1990. godine, Istočna i Zapadna Nemačka ujedinjene su u jednu zemlju, čime je okončano četiri decenije hladnoratovske podele.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga