Preminuo advokat Srđa Popović

Otišao je jedan od najbeskompromisnijih kritičara pogubnog srbijanskog nacionalizma

29. okt 2013

Ugledni advokat i intelektualac Srđa Popović preminuo je danas u Beogradu u 76. godini.

Roden je 1937. u Beogradu, u advokatskoj porodici. Proslavio se još 1970-ih godina zastupanjem optuženih u političkim procesima: branio je Dobricu Ćosića, Vuka Draškovića, Miću Popovića, Gojka Đogu, Mihajla Mihajlova, Leonida Šejku, Vojislava Šeselja, Mihaila Markovića, Dragoljuba Mićunovica, Nebojšu Popova, Kostu Čavoskoga, Dušana Makavejeva, Željka Ražnatovića Arkana, Franju Tuđmana, Andriju Artukovića, Vladimira Šeksa, Dobroslava Paragu, Ivana Zvonimira Čička.

Nakon dolaska na vlast Slobodana Miloševica u Srbiji, Srđa Popović je postao jedan od njegovih velikih protivnika, odnosno jedan od prvih intelektualaca koji je na njega ukazao kao „veliku opasnost“. Zbog toga, ali i kritike Miloševića, bio je često proglašavan „izdajnikom srpstva“, „jeretikom“ i „zloduhom“. Posebno su mu zamerali kritiku srpske politike prema Albancima na Kosovu, koju je proglasio „samoubilačkom“ i predvideo gubitak te pokrajine.

Godine 1989. je pokrenuo nezavisni nedeljnik „Vreme“ u kome je zaposlio novinare koji su zbog protivljenja Miloševicu dobili otkaz u tadašnjim državnim medijima.

U novije vreme je kao zastupnik porodice ubijenog srpskog premijera Zorana Đindića postao poznat kao najveći zagovornik teorije da se nije radilo samo o atentatu, nego je to bio državni udar u Srbiji, kojim je na vlast vraćen Vojislav Koštunica.

Pokušaj srbijanskih vlasti da rehabilituju četnika Dražu Mihailovića, Popović je označio kao pokušaj rehabilitacije Ratka Mladića, uz ocenu da je Draža, „u ime iste ideologije, etnički čistio Bosnu od muslimana, kao i Mladić 50 godina poslije“.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga