Preminula Berina, beba bez JMBG-a

Beba je žrtva administracije, nerada i nesposobnosti političara. Satima čekala na granici u kolima hitne pomoći jer nije imala jedinstveni matični broj građana

16. juna 2013

Berina Hamidović, beba od mesec i po, preminula je u Beogradu, gde se nalazila na liječenju, javlja sarajevski portal Klix.ba. Otac Edin rekao je da je njegovo dete žrtva administracije.

Berina je rođena 17. marta ove godine. Dijagnosticirana joj je traheoesofagealna fistula na mestu anastomoze, te nije mogla da jede. Nakon što operacija u Sarajevu nije bila uspešna, upućena je u Beograd. Međutim, tada su nastupili novi problemi jer beba, iako hitan slučaj, nije imala matični broj, a samim tim ni pasoš, dok su oboje roditelja nezaposleni. Edin Hamidović u razgovoru za ovaj portal kaže da je za prikupljanje novca najzaslužniji njegov komšiluk na Ilidži.

Na granici su satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju.

„Iako je dete bilo hitan slučaj i Granična policija je trebala biti obaveštena da na tom graničnom prelazu dolazi sanitetsko vozilo, službenike ni na našoj ni na srbijanskoj granici niko nije obavestio da dolazimo“, ispričao nam je ožalošćeni otac.

„Rekli su: ‘Otkud mi znamo da vi ne trgujete decom’. Morali smo u Ministarstvu civilnih poslova tražiti da nam daju bilo kakvu potvrdu. Zatim smo otišli u policiju, gde su nam rekli da su nemoćni i da ne mogu ništa uraditi. Morali smo ih zamoliti da oni nazovu Graničnu policiju i kažu im da će sanitetsko vozilo doći na taj granični prelaz“, s tugom se prisetio Hamidović dešavanja otpre mjesec dana.

Kad su konačno uspeli doći do Beograda, u tamošnjoj bolnici pojavili su se novi problemi.

„Iz Kantona nisu uplatili 100.000 dinara, što je bila njihova obaveza. U zakonu lepo piše da ukoliko operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Mi smo dobili odbijenicu. U Kantonu su nam rekli kako oni nisu u mogućnosti da plate lečenje. Puno nam je pomogla jedna pravnica iz Srbije. Objasnili smo joj da je beba tu poslana na operaciju, te su nam rekli kako će to oni rešiti pravnim putem“, rekao je Hamidović.

Berina je potom dobila sepsu.

Preminula je 13. juna, a dženaza će joj biti klanjana u ponedeljak, 17. juna u 14 sati na groblju Vlakovo.

Malena Berina Hamidović jedna je od beba koje zbog nerada političara u BiH nisu mogle dobiti jedinstveni matični broj. Podsetimo, privremeno rešenje ovog problema Veće ministara BiH donelo je pod pritiskom građana koji su danima protestovali ispred Parlamenta BiH i to nakon vesti da tromesečna Belmina Ibrišević ne može na operaciju jer nema JMBG. Belmina se s majkom nalazi u bolnici u Stuttgartu.

(klix.ba)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga