Premijerovi „uspesi“: slučaj „Mitros“

Dali više od pet miliona evra, a u „Mitrosu“ proizvodnje još nema

25. juna 2016

U klaničnoj industriji „Mitros“ u Sremskoj Mitrovici, koja je uz prisustvo premijera Srbije Aleksandra Vučića svečano puštena u rad u aprilu ove godine, još nije počela proizvodnja iako je, kada je pogon otvaran, rečeno da prve proizvode te fabrike građani mogu da očekuju u prodavnicama u maju. Prema informacijama „Agrosmarta“ u „Mitrosu“, kojeg je u januaru prošle godine kupila austrijska kompanija „Girlinger“, povremeno se radi samo uslužno klanje za potrebe drugih klanica, a do sada su svinje od poljoprivrednika otkupljivane u minimalnim količinama po cenama nižim od tržišnih.

Generalni direktor „Mitrosa“ Ramo Adrović nam je potvrdio da nulta proizvodnja nije još počela, međutim, rekao je da klanje jeste i da se svinje uzimaju od lokalnih farmera.

– Proizvodnja nije počela, ali klanje jeste. Koljemo već šest sedmica, a proizvodnja će početi iduće nedelje – kazao je Adrović demantujući informacije „Agrosmarta“ da otkupa tovljenika od seljaka gotovo da i nema, uz pitanje zbog čega nas sve to zanima.

Razgovor je prekinuo kada smo ga upitali za cenu po kojoj „Mitros“ farmerima plaća svinje.

U Sremskoj privrednoj komori nisu mogli da nam daju preciznije informacije.

– Nedovoljno smo o tome obavešteni. Znamo da je bio probni rad, da je šezdesetak svinja zaklano, a nezvanično se pominje da će u oktobru početi intezivnije klanje – rečeno je „Agrosmartu“ u Sremskoj privrednoj komori.

Podsetimo, Vučić je nakon presecanja vrpce u postrojenju „Mitrosa“ kazao da je Vlada Srbije pomogla austrijskog investitora sa 5,3 miliona evra za 300 zaposlenih u sremskomitrovačkoj fabrici, ali i za oko 700 ljudi s kojima će ta fabrika potpisati ugovore za otkup mesa.

– Vojvodina zaista može da hrani polovinu Evrope, ali mi moramo da naučimo i savladamo savremene tehnologije – ukazao je tada Vučić i konstatovao da je „Mitros“ priča o neuspelim privatizacijama, sveukupnom propadanju, ali i o ponovnom podizanju, uzdizanju i konačnom uspehu srpske privrede i srpskih domaćina.

Otvaranju pogona u aprilu prisustvovali su i vlasnik „Girlingera“ Johan Girlinger i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

Nerealne cene

Kako saznaje “Agrosmart”, osim uslužnog klanja u “Mitrosu” je nedavno prerađivana slanina uvezena iz Mađarske. Prema ranijim izjavama direktora Rame Adrovića, predstavnici sremskomitrovačke fabrike su već mesecima na terenu, posećuju sremske i mačvanske uzgajivače svinja, predstavljaju im rad “Mitrosa” i mogućnosti za kooperantski odnos. “Agrosmart” je imao uvid u cenovnik svinja na liniji klanja, međutim, cene se razlikuju od onih koje daje većina mesnih industrija u Srbiji.

– U odnosu na tržište Srbije i Evropske unije ponuđene su značajno niže cene svinja. Realna cena po kilogramu je oko 140 dinara, a „Mitros“ nudi više od toga, međutim od te ponuđene odbija 20 odsto tako da bi farmeri dobili oko 120 dinara – rečeno nam je u jednoj od najvećih srpskih industrija mesa.

Kako smo čuli u razgovoru sa poljoprivrednicima u Sremu, postoji bojazan među uzgajivačima da svinje predaju „Mitrosu“, jer im se na liniji klanja obara cena i ništa nije sigurno.

S. Gluščević (AgroSmart)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: The Great Pretender
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga