- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Premijerka Novog Zelanda pozvala na svetsku borbu protiv rasizma

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern pozvala je na zajedničku borbu protiv rasizma i desničarskih ideologija.

U jednom od prvih intervjua posle napada na džamije u Krajstčerču, Ardern ja za BBC negirala da povećanje broja izbeglica dovodi do porasta rasizma.

U prošlonedeljnom napadu na džamije poginulo je 50 osoba. Prve žrtve, otac i sin poreklom iz Sirije, sahranjeni su u sredu.

Više stotina ljudi prisustvovalo je sahrani na groblju blizu džamije Linvud u Krajstčerču.

Za napade je optužen 28-godišnji Australijanac Brenton Tarant.

Šta je rekla Ardern?

„Na nama je odgovornost da to iskorenimo i pobrinemo se da nikada ne stvorimo okruženje u kojem takva idelogija može da se razvija“.

Ona je navela da bi to trebalo da bude globalni zadatak.

„Novi Zeland se suočio sa nasiljem koje nam je donela osoba koja je odrasla negde drugde, a tamo je i prihvatila tu ideologiju. Ali, ako hoćemo tolerantan i bezbedan svet, ne bi trebalo da razmišljamo o granicama“, kazala je Ardern.

Premijerka je ponovila da je Novi Zeland zemlja koja rado prihvata druge.

„Odbijam da verujem da smo u nameri da ovu zemlju svi prihvate kao svoju, stvorili okruženje u kojem može da postoji i tako ekstremna ideologija“.

Ardern je objasnila i zašto neće da izgovori ime glavnog osumnjičenog za napade.

„Jedan od njegovih ciljeva je bio da se proslavi i želimo to da mu uskratimo“.

Nijedan lider ne može unapred da se spremi za ovakav trenutak. Na kraju se sve svodi na to da na osnovu instinkta vodite državu kroz tragediju. Ali, mnogi se dive načinu na koji se Džasinda Ardern drži možda i zbog toga što su joj nastupi delovali iskreno.

Saoseća sa sa porodicama žrtava, ali deluje smireno. I tako je bilo od prvih sati posle tragedije. Stavila je hidžab, što je bio jednostavan, ali važan znak poštovanja prema onima koji su izgubili najdraže.

Više puta posle napada je ponavljala rečenicu „mi smo jedno, oni su mi“. A taj izraz sam videla napisani i na brojnim fotografijama među buketima cveća i svećama.

Naravno, biće joj veoma teško da sačuva ovakvo jedinstvo građana, ali već je napravila platformu sa kojom može da sprovede zacrtane promene.

Kako se razvijaju događaji?

Policija je u sredu saopštila još šest imena žrtava iz džamije Al Nur, a očekuje se da će do kraja dana tela svih tradalih biti predata porodicama. Urađena je obdukcija svih žrtava.

Porodice nekih od žrtva su, međutim, bile ljute zbog toga koliko traje ovaj proces. Tako je Mohamed Safi, čiji otac Matijulah je ubijen u džamiji Al Nusr, rekao je da nije imao dovoljno informacija.

„Samo su mi rekli da poštuju proceduru. A zašto je ne znam šta rade kada idenfikuju telo“, kazao je Safi za AFP.

Komesar policije Majk Buš rekao je da nadležni moraju da utvrde uzrok smrti kako bi sud njihove pogibije tretirao kao ubistva,

Gradske vlasti u Krajstčerču su izdale uputstva medijima uoči sahrana i zamolili ih da ne „diraju“ porodice žrtava.

(BBC News na srpskom, Foto: BBC)

Podelite ovu stranicu!