Premijera predstave putujućeg pozorišta u Kavilu

Nakon premijere u Kavilu glumci kreću na turneju tokom koje će na traktoru preći oko 800 kilometara i predstavu izvesti u više od 20 mesta

26. jul 2013

Nakon mesec dana pripreme i rada u umetničkom kampu, ansambl putujućeg salaškog pozorišta “Tanjasinhaz” (Tanyaszínház) sutra će u vojvođanskom mestu Kavilu premijerno izvesti novu predstavu “Prorok Ilija”.

“Tanjasinhaz” je putujuće pozorište, jedino te vrste u Srbiji, ali jedinstveno i u celoj Evropi, koje po vojvođanskim selima organizuje predstave na poljanama i livadama za publiku koja retko ima priliku da posećuje profesionalno pozorište.

Nakon premijere u Kavilu glumci, među kojima su studenti glume na mađarskom jeziku Akademije umetnosti u Novom Sadu, krenuće na turneju tokom koje će na traktoru preći oko 800 kilometara i predstavu izvesti u više od 20 mesta.

Ovogodišnju predstavu “Prorok Ilija”, savremenog poljskog pisca Tadeusa Slobodianjeka (Tadeusz Słobodzianek) režirao je Gabor Nađpal iz Budimpešte, a dramatizaciju za salaško pozorište uradila je dramatruškinja Kata Đarmati.

Direktor salaškog pozorišta Atila Mađar rekao je agenciji Beta da je značaj ovog pozorišta u tome što ono stvara vezu između profesionalnog pozorišta i običnih ljudi sa sela, te da ove predstave tokom turneje vidi oko 17 hiljada ljudi.

“Zanimljiv je komentar naše publike koji kažu da u mestima u koje dolazimo postoje tri praznika – Uskrs, Božić i gostovanje ‘Tanjasinhaza’. To je za nas znak da smo uspeli kao pozorište i dešava se da građani budu ljuti i ljubomorni ako ne uspemo da dođemo i u njihovo selo”, rekao je Mađar.

Reditelj predstave Gabor Nađapal kazao je da je rad u salaškom pozorištu poseban izazov za reditelje jer je vreme pripreme predstave kratko, a postavka se dešava pod otvorenim nebom.

“Veliki je izazov, radimo nekad i 24 sata. No, imamo sjajan tim mladih akademaca ili tek diplomiranih glumaca, koji su puni energije i željni da rade, pa nemam problem da ih motivišem”, dodao je Nađpal.

Na sutrašnjoj premijeri gostovaće i predstava pozorišta “Deska” iz Mađarske, komadi će se izvoditi na mađarskom jeziku, a obezbeđeni su i titlovi na srpski.

Posetioci će moći da vide i izložbu fotografija 15 mladih fotografa koji su proveli 24 sata sa glumcima u kampu Kavilo i zabeležili jedan radni dan ove putujuće pozorišne skupine.

“Salašarsko pozorište” osnovano je 1978. godine sa zadatkom da igra popularne predstave u malim mestima gde pozorište ne postoji i do sada je odigralo više od 700 predstava.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga