Premijera nove novčanice od pet evra

2. maja, u opticaj je puštena nova novčanica od pet evra. Najveću razliku primetićete kada je uzmete u ruku: premazana je specijalnim lakom. To je zapravo početak sistematske zamene svih novčanica

03. maj 2013

Oni malobrojni koji će već prvog dana dobiti novog „petaka“ u ruke – kojeg je guverner Mario Dragi potpisao još prošle godine, primetiće da on ima mnogo sličnosti sa „starim“. Ali i postoji mnoštvo razlika: iznos apoena više nije nad tamnom pozadinom ilustracije antičke građevine – rešenje zbog kojeg su se iskusni grafičari čudili već prilikom pojave prvog evra – već je brojka 5 gotovo na sredini novčanice. Na njenom starom mestu je nešto složenija hologramska traka na kojoj je i glava antičke boginje Evrope. Utoliko se i ova nova serija novčanica evra, koja će postupno zameniti sve stare i zove „Serija Evropa“.

Neke promene su bile neophodne: skraćenica Evropske centralne banke više nije istaknuta samo na pet, već na devet jezika zemalja koje imaju evro. Toliko „pisanije“ je negde trebalo nagurati pa je zato i taj tekst sada postavljen uspravno. Osim toga, do sada su samo veći apoeni brojku iznosa imali odštampano u boji koja se menja u zavisnosti od ugla gledanja. Sad je i „petak“ dobio tu srazmjerno skupu grafičku zaštitu od falsifikovanja.

Ko može da falsifikuje „petaka“?

Najveća zaštita – i od korišćenja i od falsifikata – zapravo je poseban lak kojim je novčanica premazana. Zato se i novčanica sasvim drugačije „oseća pod prstima“ i mnogo je glatkija nego stara. To čini i novčanicu težom, ali to ćete teško primetiti čak i ako ste u prilici da imati čitav kofer starih i novih „petaka“: razlika po novčanici iznosi tačno 0,08 grama.

Doduše, zaštita kopiranja novčanice od pet evra gotovo je akademske prirode: falsifikatorima se jednostavno do sada uglavnom nije isplatio čitav trud i trošak za najmanji apoen. Uopšte, u čitavom svetu je prošle godine otkriveno 531.000 falsifikovanih novčanica u ukupnoj vrednosti od oko 26 miliona evra – što je zapravo sitnica s obzirom na ukupan broj novčanica evra. To je čak manje nego 2011. kada je otkriveno tridesetak miliona falsifikovanih novčanica.

Nova novčanica od pet evra je prva koja je puštena u opticaj, ali će potrajati dok se ne dođe i do najvećeg apoena od 500 evra. Prema planovima, tek 2014. će se pojaviti nova novčanica od 10, a godinu dana kasnije od 20 evra. Isto tako, ne morate da jurite po džepovima, novčanicima ili kasicama-prasicama u potrazi za starim novčanicama: one će i dalje da važe, ali će biti sistematski uništavane kako iz opticaja budu stizale na prebrojavanje u centralnu banku.

(Anđelko Šubić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga