Premijera filma o ženama sa sela u Novom Sadu

U filmu je prikazano iskustvo edukacije žena iz 15 vojvođanskih sela

14. okt 2013

Film o ženama sa sela „Čini mi se da sam malo drugačija“, koji ukazuje na potrebu veće podrške radu seoskih žena kako bi se omogućio njihov veći uticaj na zajednicu, premijerno je danas prikazan u Novom Sadu.

Film je nastao kao deo projekta „Pokrajinski ombudsman bliži građanima i građankama“ u koji je uključena i organizovana obuka o pravima žena, a scenario je uradila novosadska aktivistkinja Marija Gajicki, saopštio je pokrajinski ombudsman.

U filmu je prikazano iskustvo žena iz 15 vojvođanskih sela koje su zahvaljujući edukaciji promenile odnos prema ljudskim pravima, diskriminaciji i rodnoj ravnopravnosti.

Žene u filmu, između ostalog, govore o tome koliko je edukacija doprinela spoznaji njihovog ličnog potencijala i mogućnosti da promene krenu od njih samih tako što će se u svojim aktivnostima zalagati za dosledno poštovanje „načela nediskriminacije i rodne ravnopravnosti“.

Projekat „Pokrajinski ombudsman bliži građanima i građankama“ sproveden je od 2011. do 2013. godine u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, uz finansijsku podršku Vlade Norveške.

Jedan od osnovnih ciljeva tog projekta je podizanje svesti javnosti o kršenju ljudskih prava žena i diskriminaciji na osnovu pola, bračnog i porodičnog statusa, te ukazivanje na mogućnosti zaštite žena posredstvom institucije Pokrajinskog ombudsmana.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga