Premijera Fame o biciklistima 2. decembra u Novosadskom pozorištu

Nije više Jugoslavija u raspadu, kao pre 30 godina, nego ceo svet, a pre svega Evropa

29. nov 2016

Predstava “Fama o biciklistima”, koju je po tekstu Svetislava Basare režirao Robert Lenard, premijerno će biti izvedena 2. decembra u Novosadskom pozorištu (Ujvideki Szinhaz), saopšteno je danas iz tog teatra.

U ovoj premijeri “muzičkog metahorora o kraju sveta” igraju Daniel Husta, Arpad Mesaroš, Daniel Gomboš, Emina Elor, Aron Silađi, Terezia Figura, Agota Ferenc i Gabor Pongo.

”U romanu ‘Fama o biciklistima’ Svetislav Basara i njegovi biciklisti ružinog krsta grade ludnicu za 20 miliona ljudi. To je približno bio broj stanovnika u SFRJ 1987. godine. Evangelijski biciklisti u predstavi Novosadskog pozorišta grade još veću ludnicu: za 472 miliona stanovnika. To je broj stanovnika Evrope”, rekao je reditelj Robert Lenard.

Prema njegovim rečima, nije više Jugoslavija u raspadu, kao pre 30 godina, nego ceo svet, a pre svega Evropa.

“No, teorije zavere su aktuelnije nego ikad: od CIA-a do KGB-a, od Jevreja do HAARP-a, od islamskih terorista do fudbalskih huligana… Vavilonska kula Velike ludnice nije više san, već je java. U njoj se nalaze šizoidni stanovnici našeg sveta, koji plešu i pevaju kao da je sve u redu a kula je već uveliko razdrmana, na samoj ivici raspada”, kazao je Lenard.

Dodao je da ta ludnica nije samo izgrađena, već i funkcioniše savršeno u svojim “imbecilnim mehanizmima”.

“Krimić i filozofska predstava, mjuzikl i pshijatrijska dijagnoza ‒ to se sprema u Novosadskom pozorištu u obliku adaptacije kultnog romana ‘Fama o biciklistima’”, poručio je reditelj.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga