Premijera buntovne predstave Off u ponedeljak

Predstava napravljena van sistema, bez budžeta i van zvanične sezone

06. maja 2016

Premijera predstave „Off“, po tekstu avangardne umetnice i glumice katalin Ladin i ansambla Novosadskog pozorišta (Ujvideki szinhaz), biće izvedena u ponedeljak 9. maja na daskama ovog teatra, a kako se navodi u najavi, biće to najneobičnija premijera u sezoni.

Konsultatnt na predstavi Robert Lenard rekao je da je „Off“ neobična premijera, jer je napravljena „van sistema, bez budžeta i van zvanične sezone“.

„Kada su nam u ovoj sezoni za 15 odsto smanjili pozorišni budžet, glumci su predložili da uradimo nešto mi, sami od sebe, mimo budžeta, bez budžeta ili protiv budžeta“, kazao je Lenard.

Prema njegovim rečima, uprava i reditelj Zoltan Puškaš su stali uz glumce i podržali ovu ideju.

„Kad je u decembru nastupila racionalizacija i postalo nemoguće produžiti ugovore zaposlenika na određeno vreme, rodio se novi razlog za predstavu. Ona je sama po sebi protest, ali na dubokom esteskom nivou“, kazao je Lenard.

Tekst Katalin Ladik „Buđenje u Vroclavu”, na osnovu kojeg je predstavljena stvorena, pobedio je na ovogodišnjem Takmičenju mađarskih dramskih pisaca u Novom Sadu, a monolozi glumaca su „puni su bola i komike, jer nastaju iz njih samih“, navodi se u najavi.

Predstava „Off“ je na granici lično-dokumentarnog pozorišta, a reditelj Zoltan Puškaš je uoči premijere rekao da će se sastojati iz dva dela.

„Prvi su monolozi glumaca, a drugi tekst drame. Taj tekst Katalin Ladik tvrdi da su zidovi samo u nama i da su sagrađeni našim rukama. Mi smo ih gradili, mi smo ih krečili, to su zidovi našeg društva i našeg političkog sveta, pa samo mi možemo i da ih rušimo. To je cilj i monologa glumaca, koji su neka vrsta ritualnog i kolektivnog pročišćenja“, poručio je Puškaš.

„Off“ će premijerno biti izveden 9. maja u 19 sati na velikoj sceni Novosadskog pozorišta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga