Premijer Mađarske: Islam ne pripada Evropi

Mađarski premijer Viktor Orban smatra da islam 'duhovno ne pripada Evropi' i utvrđuje pravila 'nekog drugog svijeta'

17. okt 2015

Mađarski premijer Viktor Orban smatra da islam „duhovno ne pripada Evropi“ i utvrđuje pravila „nekog drugog svijeta“ u intervjuu koji će se objaviti u subotu u njemačkom sedmičniku Focus.

„Islam nikada nije pripadao Evropi, tamo se pozvao“, kaže Orban opravdavajući svoje protivljenje prihvatu u Evropsku uniju stotina hiljada izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom, pridošlih većinom iz muslimanskih zemalja, brigom o „zaštiti evropskih kulturnih vrijednosti“.

Mađarski premijer je priznao da turski radnici koji su došli popuniti ogranke njemačke ekonomije u razdoblju između 1960. i 1970.godine, iako većinom muslimanske vjeroispovijesti, „pripadaju historiji Njemačke pa dakle i Evrope“, prenosi Hina.

‘Pravila drugog svijeta’

„No, duhovno, islam ne pripada Evropi. To je korpus pravila nekog drugog svijeta“, kazao je Orban, žaleći se da „nema pravo iznijeti sumnju“, s obzirom na Nijemce ili Francuze, u mogućnost multikulturalnog društva.

„Mi u Mađarskoj odlučujemo sami želimo li ih ili ne. Ne želimo“, dodao je on.

Šef mađarske vlade koji je uvijek povezivao izbjeglice, koji na hiljade dolaze svakodnevno u Evropu, s običnim „ekonomskim izbjeglicama“, ocjenjuje da „svi nemaju pravo na život u Njemačkoj ili Mađarskoj. Samo oni koji su za to radili“.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga