Premijer Južne Koreje podneo ostavku

Premijer Južne Koreje Čung Hong-von podneo je ostavku zbog kritika da njegova vlada nije dobro koordinisala spasavanje sa trajekta koji je potonuo 16. aprila

28. apr 2014

„Želim da se izvinim zato što nisam bio kadar za sprečim tu nesreću i da uspešno rukovodim akcijama koje su usledile. Ocenio sam da kao premijer treba da preuzmem odgovornost i da podnesem ostavku“, rekao je Čung u direktnom televizijskom obraćanju.
Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje prihvatila je Čungovu ostavku, ali će ona biti na snazi tek kada budu okonačane akcije potrage za nestalima, rekao je portparol predsedništva.

Kritika porodica žrtava

Porodice žrtava oštro su kritikovale vladu i nadležne institucije, navodeći da su oni u javnosti netačno predstavljali opseg akcija spasilaca, koje su zapravo bile mnogo manje.

„Moj sin je na dnu mora. Čungova ostavka nikada neće umanjiti moju tugu. Svi koji su odgovorni za nesreću moraju biti oštro kažnjeni , ali sada je hitno da se tela izvuku iz mora rekla je Ji Hung-Su.

Čung je kazao da je nesreća u celoj Južnoj Koreji izazvala šok i veliku tugu. „Od nesreće je prošlo mnogo dana i ridanje porodica nestalih nastavlja da me noću opseda“, rekao je on.

Potraga za žrtvama se nastavlja

Zbog nesreće je pritvoreno 15 članova posade broda, koji će se suočiti sa više tačaka optužnice, među kojima su nemar i napuštanje putnika u opasnosti.

Potraga za nestalima vodi se i dalje, a juče je bila prekunuita zbog vremenskih uslova. Na trajektu koji je potonuo bilo je 476 putnika, među kojima 325 đaka srednje škole Danvon. Oni su krenuli na četvorodnevnu ekskurziju na ostrvo Čedžu, na jugu zemlje. Prema poslednjim podacima, 188 osoba je stradalo, a 114 vode se kao nestale.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga