Prelazi i dalje zatvoreni

Noć na severu Kosova protekla je mirno i bez incidenata, a administrativni prelazi Jarinje i Brnjak i od jutros su zatvoreni za saobraćaj.

30. jul 2011

Na prelazu Jarinje američki pripadnici Kfora ne propuštaju nijedno vozilo, pa čak ni ljude koji žele pešice da pređu. Pripadnici Kfora počeli su u petak da na Jarinju primenjuju odluku prištinskih vlasti o nepropuštanju robe iz Srbije.
Blokada prelaza, prema oceni lokalnih vlasti na severu Kosova, ugroziće snabdevanje građana osnovnim namirnicama. Komandant Kfora Erhard Biler objasnio je da su administrativni prelazi zatvoreni iz bezbednosnih razloga, zbog ekstremista koji su zapalili Jarinje i koji prete da će izvršiti dalje takve akcije.
Šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović dogovorio je u petak, u troipočasovnom razgovoru sa komandantom Kfora, da se jedinice Kfora povuku iz Rudara – gde su došle s ciljem da uklone srpske barikade. Biler je izjavio da mu „nije lako pala“ odluka da povuče jedinice sa srpskih barikada u Rudaru i da je to učinio u korist građana Zvečana, ali da to ne menja ništa na njegovoj odlučnosti da deluje protiv ekstremista.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga