Prekrečeni grafiti mržnje na Gruhonjićevom ulazu

Oko stotinu Novosađana i prijatelja Dinka Gruhonjića spontano su se večeras okupili ispred Gruhonjićeve zgade, donevši sa sobom četke i nekoliko kanti farbe kojom su prekrečili grafite

24. nov 2020

Građani Novog Sada okupili su se večeras ispred zgrade novinara Dinka Gruhonjića gde su okrečili grafite mržnje koje su sinoć ispisale nepoznate osobe na fasadi zgrade i vratima ulaza u kojem živi.

Oko stotinu Novosađana i prijatelja Dinka Gruhonjića spontano su se večeras okupili ispred Gruhonjićeve zgade, donevši sa sobom četke i nekoliko kanti farbe kojom su prekrečili grafite.

Na ulazu u Gruhonjićevu zgradu ispisane su poruke: „Pizdo ustaška ovo nije tvoj grad ni zemlja“ i „Smrade konjušarski“, uz koje su ispisani keltski krst i svastika koji predstavljaju nacističke simbole, a ispisano je i „Ratko Mladić srpski heroj“.

Ovaj vandalski čin usledio nakon VOICE-ovog teksta pod naslovom „Novi Sad – nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?“ u kojem je analiziran problematičan sadržaj grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu.

Vandalski čin osudile su danas mnoge opozicione stranke i pojedine nevladine organizacije, a reagovalo je i Nezavisno društvo novinara Vojvodine u kojem je Gruhonjić programski direktor. Mnogi od njih večeras su učestvovali u kaciji krečenja grafita.

NDNV je prijavio slučaj nadležnom javnom tužilaštvu i policiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga