Prekogranični projekat virtuelne laboratorije za obnovljive izvore energije

Projekat novosadskog FTN-a i segedinskog Departmana za tehničku informatiku

19. dec 2014

Fakultet tehničkih nauka (FTN) iz Novog Sada i Departman za tehničku informatiku Univerziteta u Segedinu rade zajedno na formiranju REVLAB-a, virtuelne laboratorije za obovljive izvore energije, u okviru IPA prekograničnog projekta vrednog 304.000 evra, saopšteno je danas sa FTN-a.

Kako se objašnjava, ključni cilj projekta je razvoj infrastrukturnih kapaciteta za istraživanje i prenos znanja u oblasti obnovljive energije.

Reč je o jedinstvenoj laboratoriji, zasnovanoj na vrhunskom hardveru i softveru, koji će po prvi put omogućiti pristup laboratoriji sa udaljenih lokacija, tešnju i efikasniju saradnju, bezbedno izvođenje eksperimenata i razvoj tehničkih rešenja koja najbolje odgovaraju potrebama regiona, navodi se u saopštenju.

Softverska i mrežna infrastruktura koja omogućava pristup ovim razvojnim resursima putem internet ujedno će se odmah primeniti i u redovnoj nastavi na FTN-u, piše u saopštenju.

Dodaje se da, osim razvoja internetskog portala za udaljeni pristup laboratoriji, projekat ima za cilj i razvoj aplikacija za unapređenje energetske efikasnosti u oblasti obnovljivih izvora energije, kao što su energija vetra i Sunca.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga