Preispitati ulogu medija u pripremi ratova

Novinari iz zemalja bivše SFRJ smatraju da bi REKOM (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova) morao da se bavi i istraživanjem uloge medija u ratovima

10. sep 2010

Urednici i novinari medija iz regiona bivše SFRJ založili su se danas da se preispita uloga medija i novinara u pripremi i sprovođenju ratova na prostoru bivše SFRJ.
Oni su na javnoj debati o InicIjativi za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše SFRJ (REKOM) kazali da buduća komisija treba da se bavi i istraživanjem uloge medija u ratovima.
Inicijativu za formiranje REKOM-a pokrenule su nevladine organizacije iz regiona 2006. godine. One traže od vlasti na prostoru bivše SFRJ da foramiraju međudržavnu komisiju čiji će zadatak biti da se utvrde činjenice o žrtvama ratova.
Slovenački novinar Igor Mekina rekao je da “svako treba da počisti ispred svoga praga”, odnosno da novinari treba da pišu o kršenjima ljudskih prava koja su se dešavala u državama u kojima rade. Prema njegovim rečima, zločini na prostoru bivše SFRJ počinjeni su uz pomoć najuticajnijih medija.
Crnogorski novinar Esad Kočan ocenio je da će političari u regionu pokušati da ideju REKOM-a “iskrive” i da je učine onakvom kakva će biti za njih prihvatljiva, pošto im ne odgovara temeljito suočavanje s prošlošću. On je rekao da mediji mogu mnogo da učine na konstituisanju “kulture stida” u regionu.
Novinarka iz Srbije Danica Vučenić ocenila je da mediji moraju da doprinesu procesu suočavanja s prošlošću, “da nas deca sutra ne bi pitala šta su mama i tata radili devedesetih godina”.
Novinari sa Kosova založili su se za proterivanja govora mržnje iz medija.
Inicijativu za formiranje REKOM-a podržala je danas i slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, a pismo podrške uputio je i predsednik slovenačkog parlamenta Pavel Gantar.
Na današnjoj regionalnoj debati učestvovali su urednici i novinari iz svih država nastalih raspadom SFRJ.
Regionalnu debatu organizovao je Mirovni institut iz Ljubljane, čime su slovenačke nevladine organizacije i zvanično pristupile Inicijativi za osnivanje REKOM-a.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga