- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pregovori sa EU su šansa za donošenje novog ustava

Predstavnici Četvrte vojvođanske konvencije ocenili su danas da će otvaranje pregovora Srbije sa Evropskom unijom biti pravo vreme i za promenu Ustava Srbije, koji je, kako su ocenili, kočnica evropskim integracijama zemlje.

Đorđe Subotić, predstavnik Vojvođanske konvencije, koja okuplja parlamentarne i vanparlamentarne stranke i nevladine organizacije koje se zalažu za različite vidove šire autonomije te pokrajine, rekao je da je Ustav Srbije i prepreka rešavanju kosovskog pitanja, autonomiji Vojvodine, regionalizaciji Srbije.

“Autonomija Vojvodine u suštini ne postoji, to je autonomija bez autonomije, koja je propisana oktroisanim Ustavom Srbije”, ocenio je Subotić.

On se je ponovio da se zalaže za stvaranje “Savezne republike Srbije”, koja će biti sastavljena od dve republike, Srbije i Vojvodine. “Vojvodina mora da ima i sopstveni ustav. Bez toga će Vojvodina nestati, a njena rasprodaja je uveliko u toku”, kazao je Subotić.

Predsednik Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić rekao je da se i Vojvođani moraju menjati, ukoliko žele da se izbore za bolji položaj Vojvodine.

Akademik iz Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU) Julijan Tamaš rekao je da su pokušaji da se ukine VANU zapravo posledica želje da se i Vojvodina ukine, uz izgovor da se “ne kvari srpska sabornost”.

“Tisa doduše još uvek nije postala Severna Morava, ali i to je u viziji. A glupost je glupost, makar i iz srpske glave. Vojvodina je danas pepelište, ali žeravice još uvek ima”, rekao je Tamaš.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!