Predstavnici Pokrajinske vlade obišli decu iz Šajkaša

Sva deca su u dobrom opštem stanju

10. feb 2015

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović i zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Aleksandar Jovanović obišli su danas učenike iz Šajkaša koji su primljeni u Dečju bolnicu u Novom Sadu.

Direktor te zdravstvene ustanove Slobodan  Grebeldinger kazao je da su sva deca u dobrom opštem stanju i da niko nije životno ugrožen.

„Imaju blagu simptomatologiju, koja se ogleda u pomućenju vida i tegobama sa disanjem. Preventivno smo  uradili deo prijema da bi se napravila dijagnostika. Od sve dece uzeti su krv i urin i poslati na toksikološku analizu. Po uočenim simptomima, možemo pretpostaviti da se radi o nekom respiratornom uzroku, da su nešto udahnuli, ali šta je izazvalo intoksikaciju ne može se znati dok  se sa Sudske medicine ne dobiju definitivne toksikološke analize“, objasnio je Grebeldiner.

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović pozvala je sve nadležne da institucije i inspekcije da urade svoj deo posla. Ona je istekla da se do zaključka o uzrocima može doći kada taj posao bude urađen.

„Nakon što sam pogledala decu i pričala sa njima, ono što je za roditelje i građane važno, to je da deca pričaju, da su nasmejana, da se nijedno dete sa kojim sam pričala, sada nije žalilo na tegobe. Rekli su da su ih imali, to su bile lagane opstrukcije disanja i da su osetili neki miris“, rekla je Kopitović.

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Aleksandar Jovanović izrazio je zabrinutost zbog ovih događaja, i dodao da istovremeno treba da se radi na smirivanju celokupne situacije.

„Želimo javnosti da uputimo poruku da se radi onako kako zahteva procedura. Razgovarali smo sa roditeljima, važno je da se  i oni smire. Lekari rade svoj posao, a Sekretarijat za obrazovanje je odmah uputio  inspektora za obrazovanje da ispita sve u onim poljima koje spadaju u nadležnost sekretarijata, a  to je da vidimo da li je sve urađeno po proceduri, da se bezbednosni snimci sačuvaju i da sve ono što bi moglo da upiti na otkrivanje uzroka bude predato nadležnim organima. Svakako ćemo, kao nadležni sekretarijat, nastaviti da nadgledamo situaciju“, rekao je Jovanović.

U toku dana na Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine upućeno je 14 dece iz Osnovne škole „Isidora Sekulić“ u Šajkašu. Sva deca su pregledana, a 11 je i hospitalizovano.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga