Predstavnici nacionalnih saveta podržali Nacrt statuta

Predstavanici nacionalnih saveta nacionalnih manjina Vojvodine pozitivno su danas ocenili Nacrt statuta Vojvodin…

01. okt 2008

Predstavanici nacionalnih saveta nacionalnih manjina Vojvodine pozitivno su danas ocenili Nacrt statuta Vojvodine, saopštio je pokrajinski sekretarijat za informacije. Kako se navodi, predsednici saveta su na sastanku sa potpredsednicom Izvršnog veća Vojvodine Anom Tomanovom Makanovom i pokrajinskim sekretarom za nacionalne manjine Tamašom Korhecom ocenili da je tim nacrtom postignut veliki napredak u definisanju položaja manjina u pokrajini. Ukazano je na neophodnost da se, u skladu sa ustavnim obavezama, u Statutu pokrajine preciznije definiše srazmerna zastupljenost predstavnika nacionalnih zajednica u Skupštini Vojvodine.
Na sastanku je bilo reči i o budućem funkcionisanju Saveta nacionalnih zajednica, kao posebnog tela u Skupštini Vojvodine. Većina predstavnika nacionalnih saveta istakla je potrebu utvrđivanja širih kriterijuma prilikom nabrajanja nacionalnih zajednica i upotrebe jezika i pisma koji će se naći u novom osnovnom pravnom aktu Vojvodine.
Makanova i Korhec rekli su da novi Statut Vojvodine sadrži osnove za očuvanje specifičnosti svih nacionalnih zajednica u pokrajini i obezbeđuje im ravnopravno partnerstvo sa svim državnim organima. Ocenili su današnji sastanak kao vrlo konstruktivan i predstavnicima nacionalnih saveta obećali da će se založiti za uvođenje njihovih primedbi u novi Statut Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga