Predstavnici Jedan od pet miliona sa rektorkom o zahtevu za smenu Siniše Malog

"Slučaj sporne doktorske disertacije rešiti bez pritisaka vlasti"

06. sep 2019

Studenti iz udruženja „Jedan od pet miliona“ razgovarali su sa rektorkom Beogradskog univerziteta Ivankom Popović o zahtevu za razrešenje ministra finansija Siniše Malog zbog sporne doktorske disertacije, saopšteno je danas iz tog udruženja.

Oni su rektorku podsetili na zahatv koji su uputili u julu da Rektorat zatraži od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da razreši ministarske dužnosti Malog kako bi se slučaj o njegovoj spornoj doktorskoj disertaciji rešio bez pritisaka vlasti.

Sa rektorkom i studentskim predstavnicima su razgovarali i o predstojećoj Univerzijadi i problemima smeštaja studenata i ispitnih rokova koje ona nosi.

Predlog studenata „Jedan od pet miliona“ bio je da se studentima koji učestvuju na Univerzijadi obezbede svi uslovi i dodatni rokovi, što redovni, što apsolventski, kako oni koji ne učestvuju ne bi bili oštećeni. Predlog Rektorata jeste dodatni rok na svim fakultetima, kao i promena kalendara nastave fakulteta.

Kako izmenjeni kalendari nastave i jedan dodatni rok nisu dovoljni da nadoknade sve što je izgubljeno, predlog „Jedan od pet miliona“, je da se studentima koji ne učestvuju ne uvode izmene u rokovima, kalendarima i ostalim segmentima predavanja i obaveza koje postoje na fakultetima.

Navedeno je i da su apelovali da je predlog rešenja oko Univerzijade dobitak za sve studente.

„Studenti koji ne učestvuju i koji nisu zainteresovani mogu neometano da prate svoje studije i izvršavaju obaveze na svojim fakultetima, a učesnicima Univerzijade će biti obezbeđeno ono što su izgubili, i to dodatnim pogodnostima u vidu rokova i izmenjenog kalendara koji će važiti samo za te studente“, navedeno je u saopštenju.

Kako je ocenjeno, država u tom slučaju pokazuje neodgovornost i nesposobnost da jedan takav događaj organizuje i sprovede.

„Ne smemo dozvoliti da akademska zajednica, studenti, profesori, asistenti i saradnici u nastavi budu taoci nesposobnosti države, korupcionističkih afera, zbog kojih, podsetimo se, Srbija nije bila učesnik na poslednjoj Univezijadi. Stoga je potrebno uvažiti i predložiti sva moguća rešenja, koja smo na sastanku i izneli“, ističe se u saopštenju.

Evropske letnje univerzitetske igre održaće se u Beogradu od 12. do 25. jula iduće godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga