Predstavnici ambasada: Promovišite investicije i smanjite birokratiju

Investicija nije poklon, to mora da se zasluži i Srbija se u tome takmiči sa mnogim zemljama.

24. nov 2010

Predstavnici ekonmsko-trgovinskih odeljenja ambasada i privrednih komora Austrije, Slovenije, Japana i SAD pozvali su danas vlasti u Srbiji da učine još više na promociji investicionih potencijala Srbije i na uklanjanju birokratskih prepreka za ulaganje.

Savetnik u Trgovinskom odeljenju ambasade Austrije u Srbiji Andreas Hajdentaler rekao je na seminaru „Mogućnost saradnje lokalnih samouprava i ekonomsko-trgovinskih odeljenja ambasada na privlačenju stranih direktnih investicija“ u Vrbasu da je Austrija najveći investitor u Srbiji, sa više od 300 prisutnih kompanija, koje su od 2000. godine ukupno investirale 2,4 milijarde americkcih dolara.

„Investicija nije poklon, to mora da se zasluži i Srbija se u tome takmiči sa mnogim zemljama. Posao naše kancelarije jeste da informišemo austrijske kompanije o uslovima za investiranje i poslovanje u Srbiji, što zavisi od informacija koje dobijamo od opština”, rekao je Hajdentaler.

Prema njegovim rečima, niske poreske stope su značajne za privlačenje investicija, ali je mnogo važnije da postoji stabilno, predvidivo i transparentno poslovno okruženje, kao i da birokratske prepreke, koje investitorima oduzimaju mnogo vremena i novca, budu što manje.

Pozivajući se na podatke Centralne banke Slovenije, Slobodan Šešum, savetnik u Ekonomskom odeljenju ambasade Slovenije, rekao je da su slovenački investitori do sada u Srbiju uložili 1,7 milijardu evra, kao i da u Srbiji posluje 108 slovenačkih preduzeća.

I on je poručio opštinama da pripremaju i šalju što više informacija o lokacijama kako bi ih ekonomske kancelarije stranih diplomatskih predstavništava mogle dalje slati svojim kompanijama zainteresovanim za strana ulaganja. 

„I Slovenija i Srbija su male zemlje i mogle bi zajednički da nastupaju i promovišu se na nekim većim tržištima”, kazao je Šešum.

Manabu Šoji, drugi sekretar ambasade Japana u Srbiji zadužen za ekonomska pitanja,  naglasio je da su japanske kompanije zainteresovane pre svega za poljoprivredu, posebno organsku proizvodnju i genetski nemodifikovane proizvode, a na prvom mestu za soju i kukuruz, kao i za kvalitetna i pristupačna vina.

„Politika Japana je da prati kako posluju japanske kompanije u inostranstvu. Ako se, recimo, danas najavljena investicija Panasonika u Svilajncu bude pokazala kao zadovoljavajuća, i druge japanske kompanije doći će u Srbiju”, Šoji.

On je apelovao na Vladu Srbije i njenu ambasadu u Japanu da učine vidljivijim potencijal Srbije u oblasti poljoprivrede.

Menadžer komunikacija u Američkoj privrednoj komori Branislav Čale rekao je da su SAD do sada u Srbiji realizovale devet milijardi evra i da 160 kompanija zapošljava više od 60.000 osoba širom Srbije.

Prema njegovim rečima, važan je i postinvesticioni odnos Vlade Srbije prema postojećim investitorima.

„Vlasti treba da čuju svakog stranog investitora i da pokušaju da reše postojeće probleme, jer je za neku zemlju najbolja reklama kada investitor kaže: ‘Meni je ovde dobro’”, poručio je Čale.

On je posebno naglasio potrebu za „one-stop-shop“ administracijom, dobrom lokalnom infrastrukturom, povezanošću sa glavnim saobraćajnicama i postojanjem kvalitetne baze lokalnih dobavljača.

Seminar sa predstavnicima vojvođanskih opština organizovao je Fond za podršku investicija u Vojvodini (VIP Fond), s ciljem da se opštine upoznaju sa delatnošću ekonomsko-trgovinskih odeljenja ambasada i mogućnostima saradnje.

Cilj je bio i da se opštine i gradovi iz Vojvodine bolje povežu sa stranim kompanijama iz matičnih država tih ambasada, objasnio je direktor VIP Fonda Branislav Bugarski.

On je rekao da ima razloga da se bude optimista kada su u pitanju strane direktne investicije u 2011. godini.

„Već u drugoj polovini 2010. godine znatno je poraslo interesovanje stranih investitora za Srbiju. Mi u VIP Fondu trenutno imamo oko 40 pripremljenih projekata i, mada se oni neće svi realizovati, među njima ima i važnih projekata za koje postoji velika šansa da će na kraju rezultirati novim investicijama i novim radnim mestima”, kazao je Bugarski.

Opštine i gradovi su imali priliku da na seminar pošalju informacije o investicionim potencijalima, projektima i kontaktima za zajednički DVD koji je podeljen svim predavačima na seminaru.

Od 45 gradova i opština u Vojvodini, 18 njih je iskoristilo tu mogućnost.

U drugom delu ovog seminara, koji će se održati u Inđiji 8. decembra, predstaviće se ekonomska odeljenja ambasada Italije, Danske, SAD, Hrvatske, Francuske i Češke,  Delegacija nemačke privrede u Srbiji, Predstavništvo Ruske federacije za trgovinsko-ekonomska pitanja u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga