Predstavljena romansirana biografija Miroslava Mike Antića

U knjizi su korišćeni podaci i fotografije koji su prvi put objavljeni javnosti

02. nov 2014

Romansirana biografija pesnika Miroslava Mike Antića „Sutradan posle detinjstva“ autora Nemanje Rotara, predstavljena je na Sajmu knjiga u Beogradu, u izdanju izdavačke kuće Arhipelag.

Autor Nemanja Rotar, sestrić Miroslava Antića, rekao je agenciji Beta da je iz porodičnog i ličnog ugla napisao roman o slavnom pesniku i svom detinjstvu, a u knjizi su korišćeni podaci i fotografije koji su prvi put objavljeni javnosti.

„Imao sam potrebu da se vratim u doba detinjstva, da bih napravio otklon od vremena u kome živimo, punog sumornih dešavanja i bez svega onoga što je krasilo Miku Antića: humanosti, nežnosti, razumevanja“, rekao je Rotar.

On je dodao da se u pisanju o svom detinjstvu vratio Miroslavu Antiću, koji je u svojoj poeziji otkrivao tajne života, a njegove knjige sadrže finu dozu patetike, kao svojevrsni začin koga više nema.

„Za razliku o mojim prethodnim knjigama u kojima sam se bavio uglavnom istorijskim temama i ratovima, ovo poniranje u porodične albume fotografija, dnevničke zapise, roždanike, pisma, ispunjavalo me je lepim osećanjima“, rekao je Rotar.

Prema njegovim rečima knjiga je neobična, jer bi takvo delo želeo i Mika Antić, a ima i dozu melanholije, sete i nostalgije za prohujalim vremenom kada se živelo rasterećeno u odnosu na današnje vreme.

Prema njegovim rečima Miroslav Antić bio je jedan od malobrojnih pesnika koji je umeo svoju poeziju da kazuje i na koncertima Tome Zdravkovića pred auditorijumom od oko 2.000 do 3.000 ljudi, dok je danas publika na pesničkim večerima „incidentna stvar“.

„Imao je taj estradni nastup, a da to opet ne bude estradna, jeftina poezija, nego da ostane ono što jeste. Taj fenomen nastavlja se i danas, jer Fejsbuk stranica Mike Antića ima oko 350.000 posetilaca i to je jedna od najposećenijih grupa javnih ličnosti Srbije“, rekao je Rotar.

Rotar je napisao nekoliko knjiga eseja, pripovedne proze i romane među kojima je najznačajniji „Poslednja noć na Levantu“ o opsadi Carigrada, „Netrpeljivost“ nagrađen književnom nagradom „Borislav Pekić“ i „Dnevnik ljudoždera“.

Pre romansirane biografije Miroslava Antića, Rotar je priredio i objavio antologiju njegovih dela pod nazivom „Pesme za Velike“.

Miroslav Mika Antić objavio je prvu pesmu „Majka“ sa 16 godina u časopisu „Mladost“ 1948. godine, a zatim i zbirku „Ispričano za proleća“ u recenziji Oskara Daviča.

Njegova kultna knjiga za mlade „Plavi čuperak“ iz 1965. godine imala je 66 izdanja, od čega 50 za života Mike Antića, a u Rusiji je objavljena u tiražu od 1,2 miliona primeraka.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga