- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Predstavljena Monografija o Živoradu Kovačeviću

Monografija „Živorad Kovačević“ predstavljena je u sredu u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, u prisustvu članova porodice, prijatelja i saradnika preminulog bivšeg predsednika Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS).

Monografija je objavljena u godini kada EPuS obeležava 20 godina postojanja u želji da život i dela tog izuzetnog čoveka sačuva od zaborava, rečeno je u Kolarčevoj zadužbini. Kovačević, koji je umro prošle godine, bio je predsednik EPuS 12 godina.

Među autorima tekstova su saradnici, prijatelji i poštovaoci Živorada Kovačevića koji su pisali o svom sećanju iz različitih perioda njegovog rada, iz vremena kada je Kovačević bio gradonačelnik Beograda, ambasador u SAD, predavač, aktivista i lingvista.

Monografija sadrži i foto-dokumentaciju, intervjue i tekstove iz štampanih medija, kao i autorske govore i tekstove, od kojih su neki objavljeni prvi put.

Predsednik EPuS Vlastimir Matejić kazao je da Kovačevićeva kompetentna svestranost zaslužje priznanje. „Bio je inovativan i inicijativan a takvi ljudi su kod nas uvek bili nepoželjni jer najavljuju promene“, kazao je Matejić.

Nekadašnji predsednik EPuS Mirko Tepavac rekao je da Kovačević nije bio svaštar, nego stvaralac i znalac, a da monografija nije obična knjiga nego čitavo jedno dramatično vreme čiji je akter i žrtva bio Živorad Kovačević. „Bio je jugoslovenska ličnost po evropejskim shvatanjima države kao društvene i kulturne zajednice“, naveo je Tepavac i dodao da je Kovačević bio stvaralac po vokaciji, a političar po nužnosti.

Kopredsednik Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov kazao je da je Kovačević doprineo da Igmanska inicijativa postane respektabilni činilac u regionu. Popov je rekao da je Kovačević kao osvedočeni antifašista uvek upozoravao da se protiv fašizma mora stalno boriti i poručio da je danas potrebno da se čuje Kovačevićev glas protiv opasne revizije istorije.

Na predstavljanju monografije, koja sadrži tekstove i Budimira Lončara, Ivana Klajna, Vojina Dimitrijevića i Jelice Minić, prisustvovao je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!