Predstavljena Monografija o Živoradu Kovačeviću

Kovačević je, kao osvedočeni antifašista, uvek upozoravao da se protiv fašizma mora stalno boriti. Danas je potrebno da se čuje Kovačevićev glas protiv opasne revizije istorije.

17. okt 2012

Monografija „Živorad Kovačević“ predstavljena je u sredu u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, u prisustvu članova porodice, prijatelja i saradnika preminulog bivšeg predsednika Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS).

Monografija je objavljena u godini kada EPuS obeležava 20 godina postojanja u želji da život i dela tog izuzetnog čoveka sačuva od zaborava, rečeno je u Kolarčevoj zadužbini. Kovačević, koji je umro prošle godine, bio je predsednik EPuS 12 godina.

Među autorima tekstova su saradnici, prijatelji i poštovaoci Živorada Kovačevića koji su pisali o svom sećanju iz različitih perioda njegovog rada, iz vremena kada je Kovačević bio gradonačelnik Beograda, ambasador u SAD, predavač, aktivista i lingvista.

Monografija sadrži i foto-dokumentaciju, intervjue i tekstove iz štampanih medija, kao i autorske govore i tekstove, od kojih su neki objavljeni prvi put.

Predsednik EPuS Vlastimir Matejić kazao je da Kovačevićeva kompetentna svestranost zaslužje priznanje. „Bio je inovativan i inicijativan a takvi ljudi su kod nas uvek bili nepoželjni jer najavljuju promene“, kazao je Matejić.

Nekadašnji predsednik EPuS Mirko Tepavac rekao je da Kovačević nije bio svaštar, nego stvaralac i znalac, a da monografija nije obična knjiga nego čitavo jedno dramatično vreme čiji je akter i žrtva bio Živorad Kovačević. „Bio je jugoslovenska ličnost po evropejskim shvatanjima države kao društvene i kulturne zajednice“, naveo je Tepavac i dodao da je Kovačević bio stvaralac po vokaciji, a političar po nužnosti.

Kopredsednik Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov kazao je da je Kovačević doprineo da Igmanska inicijativa postane respektabilni činilac u regionu. Popov je rekao da je Kovačević kao osvedočeni antifašista uvek upozoravao da se protiv fašizma mora stalno boriti i poručio da je danas potrebno da se čuje Kovačevićev glas protiv opasne revizije istorije.

Na predstavljanju monografije, koja sadrži tekstove i Budimira Lončara, Ivana Klajna, Vojina Dimitrijevića i Jelice Minić, prisustvovao je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga