Predstavljena monografija o Forumu za novi ples

"Zašto se institucije poput pozorišta plaše da bude savremene"

31. okt 2018

Monografija “Forum za novi ples”, koja govori o 15 godina delovanja tog alternativnog umetničkog projekta savremene igre koji je delovao bri Baletskom ansamblu Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, predstavljena je u Galeriji Matice srpske, a govornici su ocenili da, iako Forum za novi ples više ne postoji, treba raditi na tome da se njegov rad obnovi.

Dramska spisateljica Milena Minja Bogavac kazala je da joj nije nije jasno zbog čega takvi projekti, koji su se pokazali kao veoma uspešni i avangardni, nikada ne prerastu u tradiciju.

“Kako je moguće da stalno pričamo o potrebi da pozorišta budu savremena, a onda kada jedan projekat doživi toliko uspeha kao Forum za novi ples, mi kažemo da nam to ipak nije potrebno. To je najveći problem ove naše kulture”, rekla je Minja Bogavac.

Dodala je da joj nije jasno zašto se institucije poput pozorišta plaše da bude savremene.

“Nije nam teško da osvojimo slobodu, ali nam je teško da je zadržimo. Ali, nema razloga da mislimo da je Forum za novi ples stvar prošlosti. Nismo izgubili Forum, izgubilo ga je Srpsko narodno pozorište (SNP)”, kazala je Minja Bogavac.

Bivši upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević rekao je da je pozorište prostor slobode, u kojem je uloga upravnika “samo da ne smeta”.

“Ako već dobijamo državne subvencije da bismo se bavili umetnošću, ako nas već neko plaća da se bavimo umetnošću, zar ne bismo trebali da se bavimo slobodnom umetnošću”, upitao je Milosavljević.

On je podsetio da je SNP do 2003. godine samo jedanput učestvovao na Bitefu, a od 2003. pa do pre dve godine čak devet puta i upravo je Forum za novi ples sa Bitefa doneo i nagradu za SNP.

Umetnička rukovoditeljka projekta Foruma za novi ples Olivera Kovačević Crnjanski kazala je da je osećala veliku tugu i razočaranje kada je Forum prestao da postoji.

“Forum je bio mesto okupljanja i dijaloga i hteli smo da rizikujemo, hteli smo da radimo nešto drugo”, kazala je Olivera Kovačević Crnjanski.

Plesačica, koreografkinja i plesna pedagoškinja Frosina Dimovska kazala je da je bila tužna kada je monografija izašla jer ju je shvatila kao “nadgrobnu ploču” za Forum za novi ples.

Predsednica Udruženja baletskih umetnika Vojvodine Gabriela Teglaši Jojkić kazala je da je Forum za novi ples bio “prozor u svet”.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski kazala je da knjige poput te monografije predstavljaju veoma važnu stvar za budućnost i pokazuju koliko je važno da ustanove kulture budu otvorene i umrežene

Autori monografije “Forum za novi ples”, u izdanju Udruženja baletskih umetnika Vojvodine i Bitef teatra, su Aleksandar Milosavljević i Olivera Kovačević Crnjanski.

Izdavanje monografije pomogao je Rotari klub Novi Sad-Dunav.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga